Ruohokentiltä virtuaalikentälle: Riikka Turtiaisesta vuoden tutkija
Syyskuussa vuoden tutkijaksi valittu Riikka Turtiainen on pelannut jalkapalloa 12 vuotta edustusjoukkueessa. Hän käyttää suurimman osan työstä jäävästä vapaa-ajastaan pelaten naisten jalkapallon ykkösdivisioonan porilaisen Nice Futiksen joukkueessa.
Siitä johtuen myös tutkijakollegoiden yhteiset sählyvuorot ja muut harrasteet ovat jääneet hieman vähemmälle huomiolle.
– Yliopisto on aina ollut haaveenani, Riikka kertaa akateemisen uransa ensiaskeleita.
Luovuus toteutuu Virkeissä mutanteissa
Riikka löysi internetistä mielenkiintoista tietoa Kulttuurituotannon ja maisemantutkimuksen koulutusohjelmasta. Pääsykokeiden jälkeen opiskelupaikka laitoksella oli varmistettu. Mediasta ja sen tutkimuksesta kiinnostuneen Riikan pääainevalinta oli heti ensimetreiltä itsestään selvä: digitaalinen kulttuuri.Pääaineensa lisäksi Riikalla on opintoja mediatutkimuksesta, kulttuurituotannon suunnittelusta, kulttuuriperinnöstä ja kirjallisuudesta. Nyt, viisi vuotta myöhemmin, Riikalla on pitkä tieteellisten julkaisujen ja esitelmien lista. Hän on myös antanut asiantuntijalausuntoja, toimittanut kirjan ja kirjoittanut kolumneja. Löytyypä listasta yksi proosajulkaisukin.
– Voi kunpa ehtisinkin kirjoittaa enemmän muuta kuin vain tutkimukseen ja työhön liittyvää tekstiä, sanoo Riikka haikeasti.
Tätä luovaa puoltaan hän pääsee kuitenkin toteuttamaan ohjaamassaan sanataidekerhossa. Lastenkulttuurikeskuksen ja Työväenopiston yhteistyöprojektissa Riikka toimii sanataideopettajana. Kahdessa ryhmässä, Siivekkäissä ja Virkeissä mutanteissa, on lapsia kuuden ja 12 ikävuoden väliltä.
Riikka toimii myös uusmediakasvattajana. Hänen tehtävänään on opettaa internetin sisältöjä ja käyttöä niin lasten kanssa työtään tekeville kuin vanhemmille. Lapsille ja nuorille tavoitteena on opettaa, miten netissä kannattaa toimia ja millaisia riskejä internet pitää sisällään.
Väitöskirja valmisteilla
Päätoimisesti Riikka työskentelee digitaalisen kulttuurin assistenttia samassa laitoksessa, johon hän aikoinaan hakeutui opiskelemaan. Assistentin monipuolisten tehtävien lisäksi Riikka valmistelee väitöskirjaansa, jossa hän laajentaa gradunsa teemaa mediaurheilun kuluttamiskäytännöistä.Erityisellä mielenkiinnolla Riikka on viime aikoina tutkinut virtuaalimanageroitavaa fantasialiigaa, jossa jääkiekon SM-liigaa pelataan nettipelinä ja pisteet kertyvät pelaajien todellisen menestyksen perusteella. Suomessa tämän tyyppinen tutkimus on vähäistä ja ongelmana on myös aineiston nopea vanheneminen.
– Yliopistokeskus on mahdollistanut urani kehittymisen. Opiskelu ja työ sen jälkeen on ylittänyt kaikki odotukseni, vuoden tutkija kiittää.
Riikka ei opintoja aloittaessaan tiennyt, mitä akateemisuudelta odottaa. Nyt hän on iloinen siitä, että voi työssään yhdistää kaikki itseään kiinnostavat elementit: urheilun, mediatutkimuksen ja kirjoittamisen.
Tulevaisuudessa Riikkaa voisi kiinnostaa tutkijavaihto ulkomailla ja toivon mukaan viiden vuoden kuluttua väitöskirjakin on viimeistelyvaiheessa.
Vuoden tutkijassa yhdistyvät yliopiston perustehtävät
Tieteiden yö -tapahtumassa syyskuussa Porin yliopistokeskuksen johtaja Martti Sinisalmi perusteli vuoden tutkijan valintaa. Puheessaan Sinisalmi kertoi, että yliopiston tarkoitus on edistää tutkimusta, opetusta sekä yhteiskunnallista vuorovaikutusta.– Riikan tutkimuskohde on kiinnostava ja kehittää uutta tutkimusmenetelmää. Taidetoimikunnan jäsenyys ja aktiivinen toiminta mediakasvatuksen ja sanataiteen parissa ovat yhteiskunnallista toimintaa ja lisäävät eri tahojen yhteistyötä. Työssään hän välittää omaa tietämystään eteenpäin. Vuoden tutkijassa yhdistyvät siis kaikki yliopiston perustehtävät monipuolisella tavalla.
Teksti ja kuvat: Raita Seljamo
25.10.2007