Satakunta Unelmaa Foorumi
Satakunnan nuorten asialla25.11.2011 Opiskelijatalo Saikulle on kokoontunut kourallinen satakuntalaisia nuoria sekä kaupunginisiä keskustelemaan nuorten mahdollisuuksista vaikuttaa maakunnan asioihin. – SUF on avoin kaikille nuorille, jotka...
Satakunnan nuorten asialla
25.11.2011
Opiskelijatalo Saikulle on kokoontunut kourallinen satakuntalaisia nuoria sekä kaupunginisiä keskustelemaan nuorten mahdollisuuksista vaikuttaa maakunnan asioihin.
– SUF on avoin kaikille nuorille, jotka haluavat saada ajatuksensa kuuluviin, kertoo Eeva Louhela Saikulle kerääntyneelle joukolle.
Satakunta unelmaa foorumi on perustettu vuonna 2009 ja sen tarkoituksena on luoda toimiva keskusteluyhteys juuri satakuntalaisten nuorten ja päättäjien välille. Tähän asti SUF on toiminut vielä pienen ryhmän voimin, mutta uudet tekijät toivotetaan tervetulleiksi mukaan.
– SUF toimii pyöreän pöydän periaatteella: meillä ei ole erillistä johtajaa vaan kaikki olemme tasa-arvoisia tekijöitä toisiimme nähden, Tuomas Meriniemi tarkentaa.
– Tarkoituksenamme on järjestää julkisia tapahtumia vähintään kaksi kertaa vuodessa, jonne kaikki ovat tervetulleita kertomaan ideoitaan ja suunnittelemaan toimintaa. Haluamme, että nuorten näkökulma tulee esille kun maakunnassa tehdään päätöksiä. Viimeksi annoimme oman lausuntomme maakuntakaavaan, kertoo Meriniemi SUF:n toiminnasta.
Kuinka syrjäytyneet nuoret saadaan mukaan?
Nuorten vaikuttajien lisäksi puheenvuoron sai muiden muassa Porin kaupungin strategiapäällikkö Tomi Lähteenmäki. Tampereelta lähtöisin oleva Lähteenmäki kertoi, että porilainen nuorten aktivointijärjestelmä on aivan erityislaatuinen koko Suomen mittakaavassa. Lasten, nuorten ja opiskelijoiden asioihin on kiinnitetty kaupunginvaltuustossa erityisesti huomiota.
Yksi asia Lähteenmäkeä kuitenkin huolestuttaa.
– Kuinka saisimme yhteyden niihin nuoriin aikuisiin, jotka eivät opiskele tai ole työelämässä, Lähteenmäki kysyy.
Ja tottahan se on, ettei syrjäytyneisiin nuoriin ole helppoa saada yhteyttä. Siksi heidän äänensä jää yleensä kuulumattomiin. Esimerkiksi opiskeleviin nuoriin on vaivatonta saada yhteys opiskelijajärjestöjen kautta.
Muutos lähtee nuorista
Illan aikana keskusteltiin paljon myös porilaisuudesta ja siihen liittyvistä mielikuvista. Osallistujat jakautuivat työryhmiin, joissa Poria tarkasteltiin kodin, kohtaamispaikkojen, asenteen ja peruspalveluiden näkökulmista.
50 % satakunnan korkeakoululaisista jää valmistumisensa jälkeen Satakuntaan. Mikä heidät saa jäämään ja miten heitä voisi houkutella jäämään?
Työryhmissä nostettiin esiin jälleen Porin asuntojen edullinen hintataso, toimivat peruspalvelut sekä mahdollisuus tulla kuulluksi. Mutta riittävätkö nämä nuorille? Mikä heitä vetää Satakunnasta valmistumisen jälkeen pois?
Usein kyse on työpaikoista. Vaikka nuorille aikuisille olisi tilaa ja mahdollisuuksia, on jostakin leipä saatava. Parhaillaan Porissa eletään jännittäviä muutoksia, sillä rakennemuutos on radikaali. Vanhan työpaikat katoavat ja uusia olisi luotava. Toisaalta Pori on jo muutaman kerran selvinnyt suuren työantajan lähdöstä ja noussut sen jälkeen takaisin jaloilleen, juuri ihmisten yritteliäisyyden ja työnteon ansiosta.
– Muutos ei voi lähteä kuin teistä nuorista. Jos te ette tuo aktiivisesti ääntänne esiin, ei sitä kukaan teidän puolestanne tee, kiteyttää Lähteenmäki ja muistuttaa, että kaupungintalolla ovet ovat nuorille avoinna.
– Aina löytyy joku, jolla on aikaa teitä kuunnella, Lähteenmäki vielä lupaa.
Teksti: Nana Keränen