Satakuntalainen osakunta
SATAKUNTALAINEN OSAKUNTA 20.4.2006Helsingin yliopiston Satakuntalainen Osakunta (SatO) on 352-vuotias pääkaupunkiseudun korkeakouluissa opiskelevien satakuntalaisten yhteenliittymä. Toiminnasta vastaavat osakunnan jäsenistöstä valittavat virkailijat...
SATAKUNTALAINEN OSAKUNTA
20.4.2006
Helsingin yliopiston Satakuntalainen Osakunta (SatO) on 352-vuotias pääkaupunkiseudun korkeakouluissa opiskelevien satakuntalaisten yhteenliittymä. Toiminnasta vastaavat osakunnan jäsenistöstä valittavat virkailijat ja toimikunnat. Toimintaa valvoo osakunnan inspehtori, tällä hetkellä kirkkohistorian vt. professori Kyllikki Tiensuu.
Yksi virkailijoista, äetsäläissyntyinen Mirva Helenius toimii tämän vuoden päätoimittajana osakunnan Karhunkierros-lehdessä. Neljästi vuodessa ilmestyvä lehti on toimituksellisesti avoin muuten, paitsi joka numero sisältää Satakuntaan ja sen asioihin perehtyvän artikkelin. Porin yliopistokeskus on saanut palstatilaa, samoin esimerkiksi Kankaanpää tai Luvia. Toimittajien oma kiinnostus ja tietämys saa näkyä.
Maakunnan hengessä
Osakunnan tilaisuudet ja tapahtumat järjestetään pääosin omissa tiloissa. Helsingin ydinkeskustassa sijaitseva Satakuntatalo rakennettiin olympiavuonna 1952. Rahat rakentamiseen saatiin Satalinnan sairaalan myymisestä. Satalinnan säätiö tarjoaa opiskelijoille edullista vuokra-asumista sekä Satakuntatalossa että muualla Helsingissä sijaitsevissa asunnoissa. Hakemuksia tulee jatkuvasti enemmän kuin asuntoja on. Etusija on virkailijoilla, joita osakunta tarvitsee runsaasti toimintaansa.
- Tämänkaltaista taloa ei monella osakunnalla ole, sanoo Mirva ja on syystäkin ylpeä monipuolisista mahdollisuuksista, joita talon toiminnot ja sen keskeinen sijainti antavat. Kesäisin talo toimii hostelina.
Mitä osakunta tarjoaa jäsenilleen? Kaikki Helsinkiin muuttavat opiskelijat eivät halua jäseneksi, mutta Mirvan mielestä kaverisuhteita on helppo luoda juuri yhteisissä tapahtumissa. Satakuntalainen ehtoo syksyisin on perinne. Käytännössä maakuntahenki tulee esille ruokalajien valinnassa, mutta Mirvan mukaan yhteistä voi olla jääkiekko tai maanviljelijäkotitausta, joita ei tarvitse osakuntakavereille selitellä erikseen.
- Juhlien järjestelyissä pohditaan usein mikä sitä satakuntalaisuutta oikeasti on, kertoo Mirva.
Ulvilalainen kansanedustaja Anne Holmlund kävi opiskelijoiden illanvietossa puhumassa aiheesta “Akateemisten nuorten työllistyminen”. Valmistuvien mielissä saattaa käväistä paluu takaisin kotimaakuntaan. Satakuntaliitto on aktiivinen yhteistyökumppani paluumuuttoa harkitseville. Mirvan mukaan parempi tiedonkulku palvelisi kumpaakin osapuolta, sekä opiskelijaa että kotikuntaa Satakunnassa.
Päätoimittajavierailun päätteeksi sovittiin alustavasti Porin yliopistokeskusta käsittelevän jutun kirjoittamisesta ensi syksynä osakunnan Karhunkierros-lehteen.
Teksti: Eeva Sinerjoki