Satu Porin yliopistokeskuksesta
Satu Järvenpään sydän sykkii perheelle - ja Porin yliopistokeskukselle. Aalto-yliopiston osastosihteeri Satu Järvenpää on nähnyt Porin yliopistokeskuksen kehityksen alusta alkaen. Hän tuli taloon vuonna 1989 vastavalmistuneena yo-merkonomina.-...
Satu Järvenpään sydän sykkii perheelle - ja Porin yliopistokeskukselle.
Aalto-yliopiston osastosihteeri Satu Järvenpää on nähnyt Porin yliopistokeskuksen kehityksen alusta alkaen. Hän tuli taloon vuonna 1989 vastavalmistuneena yo-merkonomina.
- Työskentelin aluksi Tampereen teknillisen yliopiston täydennyskoulutuksen koulutussihteerinä vuoteen 2004 saakka. Tähän työhön sisältyi myös hallintopäällikön ja johtokunnan sihteerinä toimiminen. Viimeiset kymmenen vuotta työnantajani on ollut Aalto-yliopisto. Olen siis ollut täällä yliopistokeskuksessa aina, Järvenpää kertoo hymyillen.
Satu Järvenpäätä voisi verrata entisajan lastenhoitajaan, joka seuraa lapsen kasvua haparoivista ensiaskelista vakaaseen täysi-ikäisyyteen saakka. Hän on nähnyt nimien vaihtuvan ja toiminnan laajenevan Porin koulutus-ja tutkimuskeskuksesta korkeakouluyksikön kautta yliopistokeskukseksi.
Muutoksen tuulia
Aalto-yliopiston Porin yksikkö lakkaa olemasta nykyisessä muodossaan vuoden 2015 alussa.
- Tilalle tulee yhteistyöalusta Pori Urban Platform of Aalto University (PUPA). Se on toimintamalli, jonka puitteissa toteutetaan Aalto-yliopiston projektiperusteista opetusta ja tutkimusta Porissa ja Satakunnassa, kertoo Järvenpää.
PUPAn vanhemman lehtorin haku on parhaillaan käynnissä. Henkilövalintojen tekemisen jälkeen toiminta alkaa hakea muotoaan. Yhteistyö Aalto-yliopiston ja Porin kaupunkisuunnittelun kanssa on jo alkanut.
- Aalto-yliopiston taiteen laitoksen maisteriohjelma VICCA (Visual Culture and Contemporary Art) on tehnyt erilaisia taideprojekteja kaupunkiin. Arkkitehtuurin laitoksella taas on yhteistyötä Porin asuntomessuihin 2018 liittyen, Järvenpää kertoo.
PUPA mahdollistaa entistä laajemman monitieteisen yhteistyön Aalto-yliopiston ja yliopistokeskuksen muiden yksiköiden kanssa.
Korkeakoulua ja karatea
Porin yliopistokeskuksen taustalla toimiva Satakunnan korkeakoulusäätiö on Satu Järvenpään lempilapsi. Hän on ollut säätiön toiminnassa mukana sen perustamisesta lähtien ja vuodesta 2002 hoitanut kaikki säätiön toimintaan liittyvät käytännön tehtävät palkattuna asiamiehenä.
- Korkeakoulusäätiön rooli on olla yliopistokeskuksen henkinen ja taloudellinen tuki. Se on lahjoittanut neljä professuuria ja jakaa vuosittain apurahoja opiskelijoille ja tutkijoille, kertoo Järvenpää.
Käytännössä siis kahta työtä tekevä Järvenpää elää siviilissä puuhakasta lapsiperheen elämää. Hän osaa kuitenkin ilmeisen hyvin organisoida arkensa. Maaliskuussa 2014 Järvenpää valmistui Satakunnan ammattikorkeakoulusta liiketalouden tradenomiksi suoritettuaan opinnot työn ohella pikavauhtia puolessatoista vuodessa. Silloin tuntui Järvenpään mukaan olevan oikea aika koulutuksen täydentämiselle. Nyt viisi- ja yhdeksänvuotiaat pojat pitävät huolta siitä, että äidillä ei ole vapaa-ajan ongelmia.
- Perheen miesväki harrastaa karatea ja minä olen huoltojoukoissa. Iso osa vapaa-ajasta vietetään dojolla, joko harjoituksissa tai kisoissa, Järvenpää kertoo.
Kesällä kisa- ja lomamatkoihin kuuluu asuntovaunu. Talvella Järvenpää nauttii laskettelusta ja Lapin tunnelmasta. Joulu kuitenkin vietetään perinteisesti kotona.
- Rakennan joulua pikkuhiljaa. Joulu syntyy valojen tuikkeesta ja yhteisistä piparienleipomishetkistä. Meillä mies laittaa ruuan, joten laatikoiden valmistus jää hänen tehtäväkseen. Kuusi viimeistelee joulumieleni, sanoo Järvenpää.
Teksti: Piritta Huhta