Tarkastelussa porilaiset naiset

Verkkonäyttely kurssien tuloksena Porilaiset naiset -verkkonäyttely on syntynyt yhteistyössä kulttuuriperinnön tutkimuksen opiskelijoiden ja Satakunnan Museon kanssa. Verkkonäyttely pohjautuu opiskelijoiden viimevuotiseen kurssiin, jonka aikana...


Verkkonäyttely kurssien tuloksena

Porilaiset naiset -verkkonäyttely on syntynyt yhteistyössä kulttuuriperinnön tutkimuksen opiskelijoiden ja Satakunnan Museon kanssa. Verkkonäyttely pohjautuu opiskelijoiden viimevuotiseen kurssiin, jonka aikana opiskelijat tekivät biografioita porilaisista naisista.

Varsinainen verkkonäyttely taas on erillisen kurssin tulosta. Opiskelijat on jaettu verkkonäyttelyn kannalta eri työryhmiin, ja jokainen opiskelija saa opintopisteitä työpanoksensa mukaan.

- Verkkonäyttelyssä on esillä minibiografeja porilaisista naisista. Näyttelyssä esitellyt naiset ovat eläneet eri aikaan. Ensimmäinen on elänyt jo Porin viimeisimmän palon aikaan 1850-luvulla, kun taas viimeisin esitellyistä naisista on kuollut vasta 1960-luvulla, kertoo näyttelyn koordinaattori Nana Keränen.

Yksitoista naista…

Verkkonäyttelyssä esitellään yhteensä kymmenen porilaista naista ja yksi tyttö, jotka ovat eläneet eri asemissa ja erilaisissa rooleissa.

- Näyttelyn mukaan porilainen nainen on monipuolinen.  Esittelyistä löytyy perinteisiä naisen rooleja kuten sairaanhoitajia, ompelijoita tai lastentarhan johtajia.

- Mutta mukana on esimerkiksi nainen, jonka mies lähti Amerikkaan siirtolaiseksi eikä palannut. Tällöin nainen on hoitanut koko perheen yksin ja ollut kovassa työssä esimerkiksi puuvillatehtaalla, Keränen paljastaa.

Verkkonäyttely luo biografioiden ja näyttelytekstien avulla kertomusta naisten elämästä. Näkökulmat vaihtelevat eri naisien välillä. Ompelijan elämä on luonnollisesti ollut erilaista kuin porvarinaisen. Näyttely keskittyy naisten henkilökohtaiseen elämään, mutta myös pohtii myös naisen asemaa eri rooleissa.

…ja lehmä

Yhdentoista naisen lisäksi näyttelyssä esitellään myös lehmä. Miksi?

- Kyseessä on kaupunkilaislehmä. Ja lehmät ovat olleet juuri naisten elinkeinoa. Porissa on ollut kaupungilla lehmiä vielä 50-luvullakin, joten sen vuoksi näyttelyssä on esitelty myös kaupunkilaislehmä, Keränen muistuttaa.

Satakunnan Museo - Naisia Porissa

Teksti: Timo Riihentupa
Kuvat: Satakunnan Museo