Teekkarisaunomista jo yhdeksättä vappua

TEEKKARISAUNOMISTA JO YHDEKSÄTTÄ VAPPUA 1.5.2006 Porin akateemiseen vappuun liittyy olennaisesti pyörillä vedettävä sauna. Sauna palvelee lähes koko vappuviikon ajan opiskelijoita sen liikkuessa juhlapaikasta toiseen. Suuri yleisö näkee saunakopin...
TEEKKARISAUNOMISTA JO YHDEKSÄTTÄ VAPPUA

1.5.2006

Porin akateemiseen vappuun liittyy olennaisesti pyörillä vedettävä sauna. Sauna palvelee lähes koko vappuviikon ajan opiskelijoita sen liikkuessa juhlapaikasta toiseen. Suuri yleisö näkee saunakopin todennäköisimmin Raatihuoneenpuistossa tai Etelärannassa.

Kuten Pointer ry:n varapuheenjohtaja Tuomas Meriniemi toteaa:

- Jos sauna jouduttaisiin purkamaan pois, se todennäköisesti rakennettaisiin uudelleen samanlaiseksi. Suomalaiseen illanviettoperinteeseen mukautettu saunakoppi ei kylläkään tarjoa peseytymismahdollisuuksia, vaan ainoastaan lauteet löylyttelyyn sekä verannan vilvoitteluun – mutta nämä ovat muodostaneet riittävänoloiset puitteet vappujuhlinnalle jo keväästä 1998 saakka.

Tuta-97 - “saunanrakentajakurssi”

Tampereen teknillisen korkeakoulun Porin laitoksen tuotantotalousopiskelijat (Tuta-97) suunnittelivat ja rakensivat saunan oman ideointinsa pohjalta pitkälti omin voimin. Tampereella oli nähty teekkarien käytössä vedessä kelluva sauna, mutta Kokemäenjoen virtausten takia porilainen versio piti muuntaa maalla kulkevaksi.

Rakennusinsinöörikoulutuksen saanut di-opiskelija Juha Sinerjoki toimi hankkeen vastaavana mestarina ja materiaalien kerääjänä. Hän muistelee, että vesikattopellit jouduttiin ostamaan, kun taas Pihlavan Kuitulevytehtaalta tuli levytavara, maalit saatiin Väriporista ja kiuas Narvilta.

- Aluksi seinissä oli kovalevyä, mutta jossakin vaiheessa myöhemmin sauna sai punaisen ulkopellityksen, kertoo Sinerjoki. Samoin hän kaipailee kadoksissa olevaa messinkilaattaa, jossa tekijöiden nimet on kaiverrettu.

- Se oli ruuvattu neljällä viiden sentin ruuvilla kiinni seinään, ettei sitä irrotettaisi, hän sanoo. Näköhavainto irrallisesta laatasta on tehty kerran sen jälkeen.

Remontteja ei tähän mennessä juuri ole tehty. Ovenkahva näytti nyt hävinneen pois paikaltaan, mutta pellitystä lukuunottamatta sauna vaikutti suht samalta kuin kuusi vuotta vanhassa lehtikuvassa.

Saunasta kelpo perinne

Vuoden 2000 Satakunnan Kansassa toivotaan akateemisten vappuperinteiden vakiintuvan ja saavuttavan yhä suurempaa yleisön suosiota. Teekkarisaunasta ainakin muodostui hyvä perinne mikäli Tuomas Meriniemeä on uskominen.

- Sauna on lämpimänä lauantai-illasta lähes yhtäjaksoisesti vappupäivän kasteen jälkeiseen löylyttelyyn saakka. Onhan sisällä lämpimässä mukava istua vaikka haalarit päällä, jos vaikka ulkona olisi kylmempääkin.

Talvisin saunaa säilytetään Porin Veden varikolla. Ulkopuolisille vuokraajille ei saunaa ole haluttu vuokrata tai lainata, vain oma väki on saattanut sen löylyistä nauttia vapunajan ulkopuolella. Meriniemen mukaan sauna on lämpimänä useissa muissakin vuoden opiskelijatapahtumissa, kuten syksyn fuksiaisissa.

Dokumentaatio saunan vaiheista on mahdollinen, sillä hyvänä muistin apuna on saunan oma vieraskirja, joka palauttaa mieliin menneitä vappuja ja silloisten juhlijoiden kommentteja. Samansuuntaisia ajatukset näyttävät olleen vuodesta toiseen.

Etusivun kuvassa yliopistokeskuksen opiskleijoita teekkarisaunan edustalla. Eri tiedekuntien opiskelijat erottaa erivärisitä haalareista.

Teksti: Eeva Sinerjoki