Tutkijat nousevan auringon maassa
Kansainvälinen tutkijavaihto kokoaa yhteen teknillisten yliopistojen osaajia 20.04.2010 Petri Rantasen ja Pekka Sillbergin tie tutkijoiksi alkoi vuonna 2008. Nuoret miehet lähtivät tuolloin mukaan Tampereen teknillisen yliopiston SSMC/DDKM -...
Kansainvälinen tutkijavaihto kokoaa yhteen teknillisten yliopistojen osaajia
20.04.2010
Petri Rantasen ja Pekka Sillbergin tie tutkijoiksi alkoi vuonna 2008. Nuoret miehet lähtivät tuolloin mukaan Tampereen teknillisen yliopiston SSMC/DDKM -projektiin tekemään diplomitöitään. Kaksi vuotta (2008-2009) kestäneen projektin kohteena olivat laajojen katastrofien ja onnettomuuksien hallittua hoitamista koskevat menettelytavat ja tekniset ratkaisut - ensisijaisesti mobiililaitteiden hyödyntäminen tiedon jakelussa onnettomuustilanteissa.
Valmistuttuaan diplomi-insinööreiksi, sekä Rantanen että Sillberg jatkoivat projektissa tutkijoina.
Nokoset työpaikalla
Tuoreet tutkijat olivat viime syksynä Japanissa, Keion yliopistossa tutkijavaihdossa. Kolmen kuukauden aikana nuoret miehet saivat maistiaisia japanilaisesta arkielämästä ja työskentelykulttuurista.
- Japanin infrastruktuuri ja elämisen perusasiat toimivat samoin kuin Suomessa, mutta suhtautuminen työn tekemiseen poikkeaa länsimaisesta kulttuurista huomattavasti, kertoo Petri Rantanen.
Euroopassa tunnettu japanilaisten tunnollisuus ei siis ole vain stereotypia.
- Töihin tultiin aamuvarhain ja kotiin lähdettiin myöhään illalla. Japanissa on häpeällistä poistua työpaikalta ennen klo 17, Pekka Sillberg sanoo.
Japanilaisten pitkään työpäivään mahtui aamupaivänokosia, kokouksia ja illallisia työtovereiden kanssa. Monesti illallisen jälkeen palattiin vielä takaisin töihin.
Vieraana Japanissa
Tutkijoiden ja työryhmien jäsenten välinen hierarkia on Japanissa tiukka. Ulkomaalaiset tutkijat jäivät kuitenkin tavallaan hierarkian ulkopuolelle.
- Ylipäätään vieraita kohdellaan kunnioittavasti japanilaisessa kulttuurissa. Japanilaisen kanssa ulkona ollessa ei tule kuuloonkaan, että vieras maksaisi aterian tai taksimatkan, kertoo Sillberg.
Kolmen kuukauden oleskelu Japanissa antoi työkokemuksen lisäksi nuorille tutkijoille muutakin. Vieraan kulttuurin konkreettinen kohtaaminen auttoi tarkastelemaan myös omaa kulttuuria uudella tavalla.
- Suomalaisilla on paljon opittavaa toisten huomioon ottamisessa niin henkilökohtaisessa kuin työelämässäkin, pohtii Rantanen.
Nyt Sillbergin ja Rantasen työt jatkuvat palveluratkaisuja tietoyhteiskunnan tarpeisiin kehittävän PALTI-projektin parissa.
teksti ja kuva: Piritta Huhta