Uusia taiteen maistereita

TaiKin Porin osastolta neljä uutta maisteria 23.4.2008Digitalisoituminen, maalaus, tekstiilitaide… Taideteollisen korkeakoulun (TaiK) Porin taiteen ja median osaston lopputöiden esittelytilaisuudessa 23.4. käsiteltiin visuaalista kulttuuria monelta...

TaiKin Porin osastolta neljä uutta maisteria

23.4.2008

Digitalisoituminen, maalaus, tekstiilitaide… Taideteollisen korkeakoulun (TaiK) Porin taiteen ja median osaston lopputöiden esittelytilaisuudessa 23.4. käsiteltiin visuaalista kulttuuria monelta eri suunnalta. Töitään laitoksen ateljeessa esittelivät Jukka Järvinen, jonka lopputyö on ”Puhetta taiteen digitalisoitumisesta”, Tiina Nevanperän kirjallisen osuuden nimi puolestaan on ”Todellinen maalaus, oikea maisema”, Kaisa Nybergin lopputyö on nimeltään ”Vastaantulija”, ja se liittyy hänen taiteellisen työskentelyynsä korusuunnittelijana. Elina Sillanpään maisterityöhön kuuluvan lopputyön nimi on ”Ulkotekstiiliprojekti”. Kaikki uudet taiteen maisterit ovat olleet mukana useissa näyttelyissä Muun muassa Porissa ja Raumalla.

Laitoksen dekaani Marjo Mäenpää iloitsi osastonsa lopputöiden monipuolisuudesta.
– Hauskaa taas nähdä, miten monenlaisia töitä on tarjolla. Työt kuvastavat hyvin myös opiskelijoidemme erilaisia taustoja ja varsinkin sitä, miten monesta eri näkökulmasta visuaalisuutta voidaan tarkastella, Mäenpää sanoo ja viittaa toteamuksellaan laitoksensa visuaalisen kulttuurin maisteriohjelmaan, jonka opetuksessa painottuvat visuaalisen kulttuurin eri muodot muun muassa teoriasta nykytaiteeseen ja mediatuotantoon.

Erityisesti Marjo Mäenpää on kuitenkin ylpeä nuoren laitoksen saavuttamasta paikasta ja maisterien nopeasta valmistumisesta.

– Meidän laitoksemme maisteriohjelmassa opiskelijoiden valmistumisajat ovat kaiketi lyhimmät koko yliopistokeskuksessa. Siitäkin huolimatta, että monet opiskelijoistamme ovat opintojen ohella vielä mukana työelämässä. Usein heidän lopputyönsä liittyvätkin heidän varsinaiseen leipätyöhönsä.

Monivaiheinen valmistumisprosessi

TaiK:n lopputöiden esittely, samoin kuin opiskelijoiden valmistuminen maistereiksi poikkeavat melkoisesti muiden korkeakoulujen vastaavista käytännöistä. Varsinaisen taiteellisen tuotannon lisäksi opiskelijat laativat työstään kirjallisen tutkielman, joissa he reflektoivat omaa osaamistaan ja taiteellista prosessiaan.

– Tämän jälkeen töistä järjestetään julkinen esittelytilaisuus, jonne töitä tulee arvioimaan joukko eri alojen tieteen ja taiteen kenttien asiantuntijoita. Nämä ovat opiskelijoille erittäin antoisia ja opettavaisia tilaisuuksia, Marjo Mäenpää korostaa.

Lopputöiden esittelytilanne on osa arvosanan määräytymisprosessia. Lopullisen arvosanan arvioitsijat päättävät vasta kokoontuessaan yhdessä esittelytilaisuuden jälkeen.
Vuonna 2002 toimintansa aloittaneelta TaiKin Porin taiteen ja median osastolta on tähän mennessä valmistunut yhteensä 12 taiteen maisteria. Syksyllä valmistunee Mäenpään mukaan ainakin neljä lisää.

– Tulossa ovat ainakin videotaidetta, käsitetaidetta, brandihallintaa, animaatiota ja mediatuottamista käsittelevät taiteen lopputyöt, Marjo Mäenpää luettelee.

Teksti: Eija Hammarberg