13.06.2017 10:56
Väitös: Win-win-win-win-malli tehostaa korkeakoulujen ja yritysten yhteistyötä
(Tampereen teknillisen yliopiston tiedote)Yritykset hyötyvät tutkimuksesta monin tavoin, korkeakoulut taas kaipaavat tietoa uusista kehittämistarpeista. Filosofian maisteri Mirka Leino muodosti väitöstyössään korkeakoulujen ja yritysten...
(Tampereen teknillisen yliopiston tiedote)
Yritykset hyötyvät tutkimuksesta monin tavoin, korkeakoulut taas kaipaavat tietoa uusista kehittämistarpeista. Filosofian maisteri Mirka Leino muodosti väitöstyössään korkeakoulujen ja yritysten teknologiakehittämistyölle W4-mallin, jossa osapuolet esittävät tarpeitaan ja jakavat osaamistaan.
Yritykset odottavat korkeakouluilta muun muassa uutta tietoa, uusia osaajia, ongelmanratkaisu- ja sovellusosaamista sekä tutkimusavauksia tulevaisuuden kehittämisen tueksi. Korkeakoulut taas kaipaavat yrityksiltä esimerkiksi tietoa työelämän osaamis- ja kehittämistarpeista, panostuksia tutkimustyölle sekä harjoittelu- ja opinnäytetyöpaikkoja opiskelijoille. Mirka Leino analysoi väitöstyössään teknologiakehittämiseen liittyvän korkeakoulujen ja yritysten välisen yhteistyön hyviä käytäntöjä ja kehitti uusia, entistä toimivampia korkeakoulujen ja yritysten välisiä yhteistyömalleja.
– Toimivat kumppanuudet, yritysten tarpeisiin vastaava soveltava tutkimus, teknologiatiedonsiirto sekä yhteistyössä hankitun uuden osaamisen tuominen joustavasti osaksi korkeakouluopetusta vaatii uusia, kansallisesti ja alueellisestikin räätälöityjä tehokkaita toimintamalleja, Leino kertoo.
Leinon tutkimuksen mukaan strateginen kumppanuus on hyvin toimiva korkeakoulujen ja yritysten välisen yhteistyön muoto.
– Kun kumppanit tuntevat toistensa tarpeet ja osaamiset, ja kun suunniteltujen toimien toteutumista seurataan säännöllisesti, syntyy luottamuksellinen, innovaatioita ja uutta osaamista tuottava, jatkuvasti kehittyvä yhteistyö, Leino sanoo.
Yrityksillä on paljon tuotekehitykseen ja tuotannon kehittämiseen liittyviä osaamistarpeita, joihin korkeakouluista löytyy syvällistä osaamista. Soveltavalla tutkimuksella yritysten kysymyksiin saadaan konkreettisia ratkaisuja ja siirretään samalla teknologiatietoa yritysten osaamispääomaksi.
– Esimerkiksi tutkimuksessa tehtävä demonstrointi ja pilotointi osoittavat, mihin kaikkeen teknologiaa voidaan hyödyntää, mutta myös sen, mihin se ei sovellu. Demot ja pilotit ovat hyvä matalan kynnyksen lähestymistapa uusien teknologioiden hyödyntämiseen.
Leino kokosi tutkimuksensa tulokset korkeakoulujen, yritysten ja opiskelijoiden näkökulmat huomioivaksi W4-malliksi.
– W4 kuvaa toiminnan tuloksena luotavaa win-win-win-win-tilannetta, missä kaikki osapuolet – yritykset, korkeakoulut ja opiskelijat sekä yhteiskunta – hyötyvät tuomalla tutkimus-, kehittämis- ja innovaatiotarpeitaan yhteisen tekemisen kohteeksi ja samaan aikaan tuottamalla uutta merkittävää pääomaa toisilleen. Tämän korkeakoulujen osaamisen siirron mallin mukaiset yhteiset päämäärät, luottamukselliset suhteet, jatkuvan kehittämisen ja tiedonvaihdon kulttuuri sekä erilaiset osapuolten tarpeet huomioiva yhteistyö nostaa koko yhteiskunnan profiilia, Leino sanoo.
Väitöstilaisuus tiistaina 20.6.2017
FM Mirka Leinon väitöskirja Developing of a Quadruple Model for Collaborative Research Actions between Higher Education Institutions and Industry tarkastetaan julkisesti Tampereen teknillisessä yliopistossa tiistaina 20.6.2017 klo 12 alkaen, Porin yliopistokeskuksen auditoriossa 125. Vastaväittäjinä toimivat dosentti Pentti Rauhala Tampereen yliopistosta ja dosentti Juha Kostiainen Tampereen yliopistosta. Tilaisuutta valvoo professori Hannu Jaakkola TTY:n tietotekniikan laboratoriosta.
Väitöskirjaan voi tutustua verkossa osoitteessa http://urn.fi/URN:ISBN:978-952-15-3968-8
Lisätiedot: Mirka Leino, mirka.leino@samk.fi, puh. 044 710 3182
Kuva: Veera Korhonen