26.09.2014 03:00
Vuoden tutkijaksi yrittäjyyden professori Ulla Hytti
Yrittäjyysprofessori Ulla Hytti Turun yliopiston kauppakorkeakoulun Porin yksiköstä julistettiin Porin yliopistokeskuksen Vuoden tutkijaksi TiedeAreena-yleisötapahtuman iltajuhlassa 26.9.2014.
Valinnan tehnyt tutkimuksen johtoryhmä korosti valinnassa julkaisemista ja osallistumista kilpaillun tutkimusrahoituksen hakemiseen, yliopistokeskuksen ja emoyliopiston työryhmiin sekä alueellista vaikuttavuutta.
Ulla Hytti on julkaissut useita artikkeleita kansallisissa ja kansainvälisissä vertaisarvioiduissa julkaisuissa. Mm. vuoden 2013 tutkimuspisteytyksessä Hytti oli Turun yliopiston kauppakorkeakoulun Porin yksikön ansioitunein henkilö. Hytti on osallistunut aktiivisesti kilpaillun kansallisen ja kansainvälisen rahoituksen hakemiseen ja saanut mm. Tekes-rahoitusta viisi kertaa 2010-luvulla. Lisäksi hän on ollut mukana hakemassa ja saamassa tutkimusrahoitusta maa- ja metsätalousministeriöstä (2010), Suomen Akatemialta (2008, 2011) sekä Euroopan Unionin FP7 ohjelmasta (2009).Yrittäjyyden professorin ominaisuudessa Ulla Hytti on tukenut alueen yrittäjien koulutusta ja yritysten liiketoiminnan kehittämistä. Tutkimusprojektien lisäksi hän on ollut mukana organisoimassa yrittäjille suunnattua UCPori Klubia sekä BuzzBusiness-verkostoa. Hän on ollut mukana myös korkeakouluyrittäjyyden kehittämisessä, Satakorkean yrittäjyysryhmässä ja yrittäjyys-kasvatuksen YES-tiimissä.
Lukiolaisten tiedekilpailun palkinnot Meri-Porin lukioon
Iltajuhlassa palkittiin myös lukiolaisille suunnatun Akateeminen karhu -tutkimuskilpailun voittaja. Heta Santamäki Meri-Porin lukiosta voitti kilpailun työllään ”DDR:n Stasi – Isoveli valvoo”. Työ esittelee Itä-Saksan tiedustelupalvelun eli Stasin koneistoa, ihmisiä toiminnan takana ja kohteena, Stasin johtohahmoja ja pääkallonpaikkoja sekä DDR:n ja Stasin historian käännekohtia. Työn arvioineen FT Kimmo Ahosen mukaan tekijä osoittaa tuntevansa DDR:n ja sen tiedustelupalvelun Stasin historiaa ja Stasista käytyä historiapoliittista keskustelua. Essee kytkeytyy ajankohtaiseen teemaan kansalaisten huomaamattomasta urkinnasta ja vakoilusta. Santamäki kykenee Ahosen mukaan ansiokkaasti tarkastelemaan ilmiötä monesta eri näkökulmasta ja elävöittämään tekstiä mielenkiintoisilla esimerkeillä, kuten tarinalla Leosta, tavallisesta itäsaksalaisesta taloustieteilijästä, joka tahtomattaan joutuu kohtaamisiin järjestelmän kanssa.
Kunniamaininnan sai lisäksi Meri-Porin lukiossa opiskeleva Markus Hjulgren joka osallistui kilpailuun kahdella tasokkaalla työllä. Hjulgrenin kilpailutyöt käsittelivät 9/11 terrori-iskuja ja niiden seurauksia sekä Yhdistyneiden arabiemiirikuntien luonnonoloja, väestöä, elinkeinoja ja liikenneverkkoja.
Porin yliopistokeskuksen Akateeminen karhu -tutkimuskilpailun tavoitteena on löytää tutkimuksesta kiinnostuneita nuoria, ja tarjota heille mahdollisuus näyttää kyntensä. Kilpailutyö voi olla esim. keksintö, essee tai humanistisesti painottunut tutkimustyö, taiteellinen työ tai näyttely. Kilpailu on järjestetty vuodesta 2008 lähtien.
Pasi Porkka hurmasi ScienceSlam-yleisön
Toista kertaa järjestetyn Science Slamin voitti yleisöäänestyksessä Tampereen teknillisen yliopiston tutkija Pasi Porkka ”Me ollaan savolaisia kaikki kun oikein silmin katsotaan”. Keski-Euroopassa suosittu Science Slam tuo kansanomaisesti esille tieteen saavutuksia ja tutkimusaiheita. KulttuuriKulmassa järjestetyssä Porin Science Slamissä viisi yliopistokeskuksen tutkijaa kilvoitteli yleisön suosiosta 10-minuuttisilla vauhdikkailla esityksillä.
Katso Youtube-kooste Slamista (sis. Pasi Porkan esitys)