19.11.2015 13:47
WiderScreen 3/2015: Eri- ja samanarvoisuus digitaalisessa maailmassa
Petri Saarikosken ja Riikka Turtiaisen toimittama WiderScreenin teemanumero "Eri- ja samanarvoisuus digitaalisessa maailmassa – Equality and inequality in digital environments" on julkaistu osoitteessa http://widerscreen.fiViime aikoina verkon ja...
Petri Saarikosken ja Riikka Turtiaisen toimittama WiderScreenin teemanumero "Eri- ja samanarvoisuus digitaalisessa maailmassa – Equality and inequality in digital environments" on julkaistu osoitteessa http://widerscreen.fi
Viime aikoina verkon ja sosiaalisen median käyttäjät ovat kohdanneet arjessaan syrjinnän kokemuksia ja suoranaista vihapuhetta. Verkkososiaalisuus muodostuu usein tiettyihin ihmisryhmiin kohdistuvaksi aggressiiviseksi vuorovaikutukseksi. Osansa saavat niin maahanmuuttajat, seksuaalivähemmistöt, naispelaajat kuin vammaisetkin.
Toisaalta erityisesti sosiaalinen media on avannut mahdollisuuksia myös tasa-arvon sanoman levittämiselle. Ajankohtaisina esimerkkeinä kansainvälisesti huomiota herättänyt, pelikulttuurien seksistisyyden paljastanut Gamergate-tapaus ja suomalainen, tasa-arvoisen avioliittolain puolesta taistellut Tahdon2013 -kampanja.
Teemanumero pureutuu juuri edellä mainittujen ongelmien kipukohtiin, mutta esittää myös uudenlaisia tapoja vuoropuhelun aikaansaamiseksi. Myös digitaalisen kulttuurin opiskelijoiden ääntä kuullaan - mukana on myös viime keväänä järjestetyn Syrjintä somessa -kurssin posterit verkkonäyttelynä.
Sisällysluettelo:
Ari Haasio: Vertaistukea verkosta – Hikikomero-keskustelupalsta sosiaalisesti vetäytyneiden tiedonhankintakanavanaPirita Juppi: Using Digital Storytelling to Enhance Digital Participation – A Case Study from TanzaniaKati Heljakka: Lelulaatikon rajoja rikkomassa: Tapaus Ken ja samanarvoistuvat nykyleikitRiikka Turtiainen: Men’s Soccer? Naisten jalkapallon MM-kisat sosiaalisessa mediassaUsva Friman: Pelikulttuurin sukupuolittuneet rajat: miksi jotkut ovat enemmän pelaajia kuin toiset?Elina Vaahensalo: Onko peleissä homoja? LGBT-hahmojen historia digitaalisissa peleissäWiderScreen on vertaisarvioitu avoin tiedejulkaisu. Toimituskunnan jäsenet, kirjoittajat ja arvioitsijat edustavat elokuva- ja mediatutkimuksen, historiantutkimuksen, viestintätutkimuksen, visuaalisen kulttuurin sekä digitaalisen kulttuurin oppialoja. Julkaisun toimittamista koordinoi Porin yliopistokeskuksessa toimiva Turun yliopiston digitaalisen kulttuurin oppiaine.
Lisätietoa
FT Petri Saarikoski
yliopistonlehtori, dosentti
koulutusohjelman johtaja