06.03.2018 16:36
Automaatiota ja robotiikkaa Poriin
Opetus- ja kulttuuriministeriö rahoittaa 10 miljoonalla eurolla korkeakoulujen muuntokoulutusohjelmia, joiden olisi tarkoitus alkaa vuoden 2018 aikana. Rahoitus on jaettu 10 korkeakoulun kesken. Yksi näistä on Tampereen teknillinen yliopisto, tarkemmin...
Opetus- ja kulttuuriministeriö rahoittaa 10 miljoonalla eurolla korkeakoulujen muuntokoulutusohjelmia, joiden olisi tarkoitus alkaa vuoden 2018 aikana. Rahoitus on jaettu 10 korkeakoulun kesken. Yksi näistä on Tampereen teknillinen yliopisto, tarkemmin sanottuna Porin yliopistokeskus, jossa alkaa automaatiotekniikan diplomi-insinöörien tutkintokoulutus.
Opetusministeri Sanni Grahn-Laasosen mukaan tarkoituksena on turvata osaavan työvoiman saatavuus Suomessa. 10 korkeakoulun muuntokoulutushanke kouluttaisi lähes 700 opiskelijaa ympäri Suomea.
- Nyt rahoitetuilla opiskelupaikoilla saadaan uusia nopeita ja joustavia koulutusmahdollisuuksia kasvualoille. Erityinen paino on uudessa teknologiassa, joka muuttaa työelämää nopeasti. Siksi työnantajien odotukset ovat muutoksessa, ja täydennys- ja muuntokoulutuksen mahdollisuuksia tarvitaan, sanoo Grahn-Laasonen Opetus-ja kulttuuriministeriön tiedotteessa.
Muuntokoulutusta Satakunnan tarpeisiin
Muuntokoulutuksen tarkoitus on kehittää läpi työuran jatkuvaa oppimista, missä omaa osaamista täydennetään ilman, että aina on suoritettava uusi tutkinto. Koulutus on tarkoitettu aiemman osaamisen uudistamiseen, ja tämän suhteen automaatio ja robotiikka ovat juuri oikeita koulutusaloja. Satakunnassa automaatioala kärsii osaajien puutteesta. Satakunnan alueella on noin sata automaatio- ja robotiikka-alan yritystä, ja haussa on yli tuhat työpaikkaa. Hakijoiden määrä on parin sadan kieppeillä (YLE uutiset 26.2.2018).
Automaatiotekniikan DI-tutkintokoulutus tuo lisää osaamista sinne missä sitä tarvitaan. Osaajia maakunnassa voidaan tämän avulla kouluttaa vastaamaan työvoiman puutteeseen. Työ- ja elinkeinoministeriön 24.8.2017 julkaistussa raportissa todetaan myös, että Satakunnan muuttotilanteen vuoksi osaajat pitää löytää maakunnan sisältä. Satakunnassa ei ole myöskään ollut mahdollisuutta tämän alan DI-tason tutkintoon aiemmin, vaikka tarve on ollut nousussa.
- Tavoite on tarjota mahdollisimman nopeasti osaavaa työvoimaa yritysten tarpeisiin. Koulutuksen aikana on myös mahdollista työllistyä, sanoo täydennyskoulutus Edupointin asiakkuuspäällikkö Anna-Maria Moisio-Varpela Tampereen teknillisestä yliopistosta.
- Tarpeen ja kysynnän mukaan automaatioalan koulutusta voidaan tarjota myös jatkossa. Lähdemme siitä, että palvelemme alueen yrityksiä ja heidän työllisyystarpeitaan täällä.
Yhteistyötä korkeakoulujen kesken
Yliopistokeskus päätyi opetuksen sijainniksi TTY:n paikallaolon takia, vaikka ei muuntokoulutusohjelmaa ilman muiden korkeakoulujen yhteistyötä toteuteta.
- Olemme tehneet tiivistä yhteistyötä Satakunnan ammattikorkeakoulun kanssa. Myös TTY:n sisäisiä tiedekuntia on hyödynnetty prosessissa. Yliopistokeskuksen joustava opiskeluympäristö tukee muuntokoulutuksessa käytettäviä opetusmetodeja, kertoo Moisio-Varpela.
Uusi automatiotekniikan DI-tutkintokoulutus tuo uusia opiskelijoita ja mahdollisuuksia Porin yliopistokeskukselle, ja omalta osaltaan se tukee laitoksen toimintaa ja asemaa Porissa. Tämä myös lisää korkeakoulujen välistä yhteistyötä merkittävästi. Opetus alkaa syksyllä 2018.