16.11.2016 13:11
Kulttuuriperintöä vaalimassa
Yliopistokeskuksessa keskeisissä tehtävissä työskenteleviä Piritta Huhtaa, Päivi Elosta ja Miina Yliluomaa yhdistää yliopistokeskuksesta valmistuminen sekä kulttuuriperinnön tutkimuksen oppiaine. Yliopistokeskuksessa työskentely sujuu luontevasti, sillä tilat, käytännöt ja henkilökunta ovat tuttuja jo opiskeluajoilta.
Piritta Huhta ja Päivi Elonen työskentelevät koordinaattoreina yliopistokeskuksella. Koordinaattoreita on yliopistokeskuksella kolme, ja he ovat jakaneet tehtäviä keskenään työnkuvien selkiyttämiseksi. Yleisesti ottaen työnkuvaan kuuluu yliopistokeskuksen yhtenäisyyden edistäminen ja arjen helpottaminen.
- Minä vastaan muun muassa hallinnosta ja taloudesta, ja Piritta puolestaan viestinnästä ja markkinoinnista. Kolmas koordinaattori Pauliina Tuomi keskittyy tutkimukseen ja kv-asioihin, Elonen kuvaa.
Miina Yliluoma on toiminut opiskelijayhdistys Pointer ry:n palveluksessa opiskelijasihteerinä jo useamman vuoden ajan. Pointer ry on pitkät perinteet omaava opiskelijajärjestö, jonka toiminta on alkanut jo 80-luvun lopulla teekkareiden yhdistyksenä. Yliluoma hoitaa kaikkien yliopistokeskuksen opiskelijoiden asioita.
- Työnkuvaani kuuluu esimerkiksi Pointer ry:n hallituksen sihteerinä toimiminen, erilaisissa työryhmissä vaikuttaminen sekä opiskelijoiden neuvonta, Yliluoma kertoo.
Kokonaisuuksien hallintaa ja itsenäistä työotetta
Opiskelu yliopistokeskuksessa on auttanut ymmärtämään yliopistokeskuksen toisinaan monimutkaiselta tuntuvaa kokonaisuutta. Tilojen, käytäntöjen ja henkilökunnan tuntemuksen lisäksi opiskelu on antanut paljon muitakin hyviä taitoja työelämää varten.
- Kokonaisuuksien hallinta ja kirjallisten töiden tuottaminen ovat olleet hyödyllisiä opiskeluista opittuja taitoja, Elonen kertoo.
- Lisäksi laajan tutkinnon antama itsenäinen työtapa on hyödyllinen koordinaattorin työssä, Huhta täydentää.
Yliopistokeskuksen pienuus nähdään voimavarana. Täällä pystytään kehittämään asioita ja tarttumaan ketterästi uusiin ideoihin. Lisäksi mahdollisuus ristiinopiskella eri yliopistojen välillä on loistava mahdollisuus luoda itselleen monitieteinen tutkinto.
- Toivoisin, että kaikki pyrkisivät hyödyntämään mahdollisuuden ristiinopiskeluun, sillä se ei ole mahdollista kaikissa yliopistoissa, Yliluoma kannustaa.
Yliopistokeskuksen kulttuuriperintö
Yliopisto-opinnot ovat antaneet monia hyödyllisiä taitoja yliopistokeskuksella työskentelemiseen, vaikka ei työskentelisikään suoranaisesti omaa pääainetta vastaavassa työssä. Kulttuuriperinnön tuntemusta voi silti hyödyntää työssä monin eri tavoin.
Porin historia teollisuuskaupunkina näkyy sekä yliopistokeskuksen rakennuksessa ja arvokkaassa olemuksessa, että perinteikkäässä korkeakouluopiskelijoiden opiskelijayhdistys Pointer ry:ssä. Tekniikan opiskelijoiden perinteet ovat yhä voimissaan Pointerin toiminnassa.
Hetken miettimisen jälkeen kulttuuriperinnön oppiaineesta näyttää olevan paljonkin hyötyä muun muassa koordinaattoreiden nykyisessä työssä. Erilaisissa mainoskampanjoissa ja viestintäkanavissa näkyy usein yliopistokeskuksen kulttuuriperintö vanhana puuvillatehtaana. Huhta suunnitteleekin hyödyntävänsä tehdasmaista tunnelmaa tulevissa markkinointisuunnitelmissa.
- Lisäksi Porin yliopistokeskuksen kaunista tehdasmiljöötä ja mielenkiintoista tarinaa voidaan hyödyntää opiskelijarekrytoinnissa, pohtivat Yliluoma ja Huhta.