Myös kansainvälinen opiskelijakaupunki

Porin yliopistokeskukseen saapui elokuun lopussa 19 vaihto-opiskelijaa kolmesta eri maasta, kahdeksasta eri yliopistosta. He viipyvät kaupungissa joulukuuhun saakka. – Suurin osa yliopistokeskukseen saapuvista ulkomaalaisista on yhden lukukauden verran...

Porin yliopistokeskukseen saapui elokuun lopussa 19 vaihto-opiskelijaa kolmesta eri maasta, kahdeksasta eri yliopistosta. He viipyvät kaupungissa joulukuuhun saakka.

– Suurin osa yliopistokeskukseen saapuvista ulkomaalaisista on yhden lukukauden verran viipyviä opiskelijoita, vaikka muutamia kokovuotisiakin täällä on ollut. Suurin osa saapuu näin syksyisin, sillä syyspainotteisuus sopii parhaiten erityisesti saksalaisten yliopistojen akateemiseen kalenteriin, yliopistokeskuksen kansainvälistä vaihto-ohjelmaa koordinoiva Kimmo Ahonen kertoo.

Ensimmäiset vaihto-opiskelijat tulivat Poriin syksyllä 2013, joten nyt käynnistyy vaihto-ohjelman neljäs vuosi. Saapuvien opiskelijoiden määrä vaihtelee vuosittain vain vähän.

– Yleensä opiskelijoita on ollut siinä parinkymmenen molemmin puolin. Tuollainen määrä on oikein sopiva, sillä kaikille pystytään tarjoamaan asunnot, ja opiskelijat pääsevät helposti myös haluamilleen kursseille. Yliopistokeskuksen kv-tutoreilla on tärkeä rooli vaihto-opiskelijoiden kotouttamisessa, Ahonen sanoo.

Suomalainen yliopistokeskus yllätti

Useamman yliopiston saman katon alle kokoava yliopistokeskus on ulkomaalaisille opiskelijoille uusi asia. Heidän kotimaissaan, Liettuassa, Ranskassa ja Saksassa vastaavanlaisia ei ole.

– On tosi hienoa, että täällä voi helposti yhdistää opintoihinsa useamman eri yliopiston tarjoamia kursseja, liettualainen Liepa Mazulyte sanoo.

Häntä säestävät saksalainen Natalie Koscielny ja ranskalainen Romain Frayssinet. Kolmikon syksyn kurssit ovat yhdistelmä muun muassa Tampereen teknillisen yliopiston ja Turun kauppakorkeakoulun valikoimista.

– Kansainvälistä markkinointia ja kauppaa, viestintää, johtamista… Mazulyte luettelee.

Vaihto-opiskelijoiden opetus annetaan englanniksi, mutta tarkoitus on opiskella kansalaisopiston kurssilla myös hieman suomen kieltä.

Mazulyte opiskelee Liettuan pääkaupungissa Vilnassa, Gediminasin teknillisessä yliopistossa. Insinööriopiskelija Frayssinet saapui Suomeen Lyonsista, Mines Saint-Etiennen yliopistosta, joka on niin ikään teknillinen yliopisto. Koscielnyn puolestaan tulee Münchenin läheltä olevasta Passaun yliopistosta, jossa hän opiskelee viestintätieteitä.

Avoinna uusille kokemuksille

Kukaan kolmikosta ei ole aikaisemmin käynyt Suomessa. Siitä huolimatta, tai ehkä juuri siksi, kaikki kertovat lähteneensä puolen vuoden vaihtojaksolle avoimin mielin, ilman erityisiä odotuksia tai toiveita.

Natalie Koscielnyn ajatuksissa on opiskelun lisäksi matkustelua Suomessa.

– Haluaisin ehtiä matkustaa etenkin pohjoiseen. Odotan talven tuloa.

Etelä-Ranskasta kotoisin oleva Romain Frayssinet yllättyi saapuessaan Suomen kylmästä säästä, vaikka elokuussa suomalaisten mielestä lämmintä olikin. Frayssinetiin tekivät vaikutuksen matkalla nähdyt laajat metsäalueet ja kaupungin puistot.

Liepa Mazulyte uskoo saavansa Porissa laadukasta opetusta.

– Harkitsin vaihtoon lähtemistä myös johonkin Etelä-Euroopan maahan, koska siellä on kaunista ja lämmintä. Valitsin kuitenkin Suomen, sillä olen kuullut, että täällä on hyviä yliopistoja ja hyvä koulutus.

Haastatteluhetkellä vaihto-opiskelijat olivat olleet Suomessa vasta pari kolme päivää. Siksi vaikutelmia uudesta kaupungista ja yliopistokeskuksesta ei ollut vielä kovinkaan paljon ehtinyt syntyä.

– Täällä vaikuttaa olevan hyvä ilmapiiri, opiskelijakolmikko toteaa.