Se vähän erilainen kuoro

Porin yliopistokeskuksen Akateemiset Laulajat, tuttavallisemmin ja lyhyemmin PYKAL, on vajaan kymmenen toimintavuotensa aikana esittänyt niin oman, kuorolle varta vasten sävelletyn tilausteoksen kuin muuta monipuolista ja ei-niin-perinteistäkin...

Porin yliopistokeskuksen Akateemiset Laulajat, tuttavallisemmin ja lyhyemmin PYKAL, on vajaan kymmenen toimintavuotensa aikana esittänyt niin oman, kuorolle varta vasten sävelletyn tilausteoksen kuin muuta monipuolista ja ei-niin-perinteistäkin musiikkia.

Kuoron johtaja, Tampereen teknillisen yliopiston lehtori Harri Keto laskeskelee, että ensimmäisestä toimintavuodesta 2007 lähtien kuorolla on ollut liki 90 esiintymistä.

-Suurin osa on ollut yliopistokeskuksen tapahtumissa, olemmehan yliopistokeskuksen oma kuoro. Vuosittaiset joulu- ja kevätmatineat, TiedeAreena ja muut vastaavat ovat olleet otollisia esiintymistilaisuuksia.

Kuoro on esiintynyt useasti myös Puuvillan alueen ulkopuolella. Mainittavimmat esiintymiset ovat olleet Porin kaupungin tilaisuuksissa. Vuonna 2008 PYKAL lauloi kaupungin 450-vuotisjuhlissa yhdessä kaikkien muiden Porin kuorojen kanssa.

- Meitä pyydettiin laulamaan myös kaupungin itsenäisyyspäivän yleisökonserttiin vuonna 2009, Keto mainitsee.

Ohjelmistossa kohtaavat moderni ja perinteinen

Kuoron 5-vuotisjuhlakonsertti oli helmikuussa 2013. Sen kohokohta oli huilisti ja säveltäjä Jukka-Pekka Lehdon PYKALille säveltämä ja Laura Puromiehen sanoittama kymmenminuuttinen Puuvilla-Lyyra -tilausteos. Keto muistelee kappaleen olleen haastava harjoiteltava.

- Kyseessä on hyvin moderni ja erikoinen teos. Meidän piti siirtää juhlakonserttiakin muutamalla kuukaudella eteenpäin, että saimme tarpeeksi harjoitteluaikaa. Konsertti onnistuikin loistavasti.

PYKAL on aina esittänyt perinteisen kuoromusiikin lisäksi hieman muista poikkeavaa ohjelmistoa. Akateemisten perinteiden vaalimisen lisäksi ohjelmistossa on muun muassa afrikkalaisia gospelkappaleita. Tuorein setti rakentuu uudesta ja vanhasta suomipopista.

Periaatteena on aina ollut se, että kaikki innokkaat pääsevät laulamaan.

- Laulukokeita ei ole. Riveihin on sattunut innokkaita ja osaavia tyyppejä, joiden kanssa on ollut hyvä laulaa. Muutama on ollut mukana alusta saakka. Uusia mahtuu kuitenkin aina mukaan, etenkin miehiä, Keto innostaa.

Yhteistyöllä ja projekteilla eteenpäin

Kuoron perustamiseen johtanut kokous pidettiin syyskuussa 2006. Kedon lisäksi kuoroa olivat perustamassa yliopistokeskuksessa työskennelleet ja laulamisesta innostuneet Susanna Heiniluoma, Seppo Hiltunen ja Mari Syrjäläinen.

- Yhdessä pohdittiin, että yliopistokeskus tarvitsee oman, akateemisen kuoron. Perustamiskokouksen jälkeen menimme tapaamaan yliopistokeskuksen johtajaa Martti Sinisalmea, joka siunasi ajatuksen, Keto kertoo.

Säännölliset kuoroharjoitukset käynnistyivät vuoden 2007 kevätpuolella. Alkuvuosina kuoroa johti teekkaritaustainen Pekka Peltonen, Porin Mies-Laulun kakkosjohtaja. Vuonna 2009 vastuu kuoron johdosta siirtyi vähitellen Harri Kedolle.

- PYKALilla on  myös ollut monenlaisia yhteistyöprojekteja. Vuosi 2011 oli mielenkiintoinen, kun olimme Unicef-kummina esiintymässä järjestön tapahtumissa, Keto kertoo.

Menneenä kesänä PYKAL ja Pori Gospel Choir pitivät yhteisen gospelkonsertin Kirkkopuistossa soi -tapahtumassa. Sama konsertti kuullaan vielä lokakuussa Raumalla.

Onnistumisista huolimatta kuoron olemassaolo on ollut välillä vaakalaudalla. Aika ei aina riitä viikoittaisiin harjoituksiin, joten esillä on ollut ajatus siirtyä enemmän projektimuotoisiin hankkeisiin sopivien teemojen ympärillä.

- Kuoron toiminta jatkuu muodossa tai toisessa. Ainakin jazz- ja latinalaisamerikkalainen musiikki on vielä kokeilematta, Keto suunnittelee.

PYKALin ja Pori Gospel Choirin ”Every time I feel the spirit” -konsertti perjantaina 30.10. Raumalla, Kulttuuritalo Posellissa kello 19.00.