14.12.2017 17:06
Sevillan EAIE-konferenssi
Vierailin 12.–15.9.2017 järjestetyssä EAIE-konferenssissa Sevillassa. Mikä on siis tämä lyhenne EAIE? Se tulee sanoista European Association for International Education.
EAIE järjestää vuosittain konferenssin, joka on korkeakoulujen kv-henkilökunnan keskeisiä kohtamaispaikkoja. Ohjelma oli hengästyttävän laaja, ja osallistujia yli 5000 eri puolilta maailmaa. Tapahtumaa voisi kutsua oikeastaan koulutusmessuksi.
Tapahtuma järjestettiin Sevillan konferenssikeskuksessa, joka on keskustan ulkopuolella. Näytteilleasettajia oli yli 200 – yksittäisiä yliopistoja, maakohtaisia ständejä ja eri koulutusorganisaatioiden ja -yritysten edustajia. Varsinainen ohjelma koostui keynote-luennoista, sessioista ja workshopeista.
Itselleni tämä oli kolmas osallistuminen EAIE-konferensseihin. Ensimmäisen kerran tunsin, että pystyin löytämään mielekkään oman polun tapahtumavirrassa yrittämättä ehtiä joka paikkaan. Päätin keskittyä partneritapaamisiin ja jättää luentojen kuuntelemisen minimiin. Tavata siis niiden yhteistyöyliopistojen edustajia, jotka lähettävät tai aikovat lähettää vaihto-opiskelijoita Poriin. Se olikin hyvä ratkaisu, joskin vaati myös ennakkovalmistautumista.
Ranskalaisia opiskelijoita keväällä taas Poriin
Tärkeää oli miettiä, mikä on konferenssiosallistumisen keskeinen tavoite. Muuten käy helposti niin, että tulokseksi jää vino pino käyntikortteja. Minulla oli etukäteen sovittuja tapaamisia kahdentoista eri yliopiston edustajan kanssa, ja muuta ohjelmaa oli aamusta iltaan. Small talk -taidot olivat kieltämättä tiukassa puntarissa.
Konferenssin tärkein asia oli tapaaminen ranskalaisen teknillisen yliopiston ESIEA:n edustajien, Susan Loubetin ja Gloria Fuertesin, kanssa. Sen tuloksena viimeistelimme uuden sopimuksen, jonka TTY:n ja ESIEA:n yliopistojen rehtorit lokakuussa allekirjoittivat. ESIEA lähettää tammikuussa yhteensä 25 opiskelijaa Poriin.
Tapaamiset tuottivat myös uusia Erasmus-sopimuksia tai sopimuslaajennuksia Turun yliopiston kauppakorkeakoulun Porin yksikölle: Saksaan Stuttgartiin Hohenheimin yliopistoon sekä Ranskaan ESC Clermont –kauppakorkeakouluun. ESC Clermontin kv-yksikön päällikkö Audrey Esteves oli itse ollut aikanaan Erasmus-vaihdossa Joensuun yliopistossa. Hän halusi myös siksi tarjota opiskelijoilleen vaihtomahdollisuuksia Suomeen.
Sevilla kaupunkina
Sevilla on kaupunkina historiallisesti erittäin mielenkiintoinen sekä Espanjan että Euroopan historian näkökulmasta. Maailman suurin goottilainen katedraali, sokkeloinen vanhakaupunki ja flamenco vetävät turisteja ympäri vuoden. Rakennuskannassa näkee maurilaisajan islamilaisen arkkitehtuurin vaikutuksen. Itse konferenssipäivinä turismiin ei jäänyt aikaa. Otin kuitenkin omakustanteisesti kaksi vapaapäivää, jotta pääsin tutustumaan kaupunkiin.
Pyrin myös säästämään työmatkan majoituskuluja. En valinnut kallista konferenssihotellia, vaan edullisen (ja puutteellisesti ilmastoidun) hostelliin Sevillan vanhasta kaupungista. Toisenlaisilla keleillä se olisi ollut erinomainen valinta. Nyt päivälämpötila oli korkeimmillaan 43 astetta. Taisi olla ennätys kokemistani. Se teki keskiaikaisen kivikaupungin kapeista kaduista melkoisen pätsin. Konferenssikeskuksen ilmastoiduissa tiloissakin pääsin hikoilemaan enemmän kuin Suomen kesässä kertaakaan.