Sodan pitkät varjot

Uusi kirja ohjaa meitä ymmärtämään sodan vaikutuksia. Mitä muuta sota jättää jälkeensä kuin taistelut, hävitetyt kaupungit, maat ja mannut, kärsityt ihmis- ja eläinkohtalot?

Toisen maailmansodan globaaleja ympäristövaikutuksia auttaa hahmottamaan maisemantutkimuksen yliopistonlehtorin Simo Laakkosen, TY:n ympäristötieteiden yliopistonlehtorin Timo Vuorisalon ja heidän yhdysvaltalaisen kollegansa Richard Tuckerin toimittama kirja: The Long Shadows: A Global Environmental History of the Second World War.

- Sotia yleensä, ja toista maailmansotaa erityisesti, ei voi jättää sivuun, jos haluaa ymmärtää ympäristöpolitiikan kehitystä maailmassa 1900-luvulla. Nykyiset ympäristöongelmat ja niiden ratkaisut ovat monin tavoin nivoutuneet maailmansotaan, selventää Laakkonen aiheen valintaa.

Valaasta alumiiniin, melusta ympäristöpolitiikkaan

Kirjaan on maailmanlaajuisesti koottu useamman eri asiantuntijan osuuksia erilaisista toisen maailmansodan sosiaalisista ja ympäristöllisistä vaikutuksista, myös sodan infrastruktuurin osalta.

- Yllättävintä kirjan suunnitteluvaiheessa oli se, että vaikka aiheesta ei tuolloin oltu julkaistu maailmalla oikein mitään, miten laajaa kiinnostus toisen maailmansodan ympäristöhistoriaa kohtaan oli eri alojen huippututkijoiden keskuudessa, toteaa Laakkonen.

Mukana ovat Aasia, Afrikka, Amerikka, Eurooppa ja aiheina muun muassa valaanlihan kulutus Japanissa, Keltaisenjoen tulvat,  alumiinin käytön yleistyminen, Kolmannen valtakunnan ympäristöpolitiikka,  äänimaailma ja melu. Näin laajalti aihetta ei ole aiemmin käsitelty, vaikka Laakkonen kertoo teeman mietityttäneen ihmisiä monistakin eri syistä.

- Ja uusia näkökulmia sodan ympäristövaikutuksiin löytyy koko ajan, Laakkonen lisää.

Mielenkiintoa ja aiheita riittää

Laakkonen ja Vuorisalo julkaisivat 2007 teoksen Sodan ekologia: nykyaikaisen sodan ympäristöhistoriaa, ja jatkoivat sodan ympäristövaikutusten parissa 2012 järjestämällä kansainvälisen symposiumin.

- Työpaja, jonka järjestimme kirjahankkeen edistämiseksi oli varmaan paras työpaja, jossa olen koskaan ollut.  Myös yhteistyö muiden toimittajien biologi Timo Vuorisalon ja historioitsija Richard Tuckerin kanssa oli todella antoisaa. Kansainvälisen kirjan tekeminen tosin vaatii melkoista pitkäjänteisyyttä, Laakkonen summaa teoksen synnyn vaiheita.

Yhteinen kirja ilmestyi Oregon State University Pressin kustantamana kevällä 2017. Laakkonen olisi halunnut kirjaan  mukaan myös artikkelin sotaromusta, siitä mistä sodan aikaansaama siihenastisen maailman suurin kaatopaikka koostui ja miten sitä sitten ryhdyttiin putsaamaan.

- Sille artikkelille ei löytynyt tekijää, ei mistään, ja moni muukin uusi teema odottaa tutkijaansa, Laakkonen vinkkaa.

- Jatkamme teeman tutkimusta kaupunkien osalta, koska ne jätettiin kirjamme ulkopuolelle. Myös toisen maailmansodan luomat maisemat kiinnostavat – jos ne kiinnostavat lukijoitakin, niin ottakaa yhteyttä, kehottaa Laakkonen.

Simo Laakkonen, Richard Tucker ja Timo Vuorisalo (toim.), The Long Shadows: A Global Environmental History of the Second World War (Corvallis: Oregon State University Press, 2017). http://osupress.oregonstate.edu/book/long-shadows