Syvyyttä opintoihin maailmalta

Opiskelijavaihto ja työharjoittelu ulkomailla avaavat uusia näkökulmia omiin opintoihin ja erilaisiin työskentelykulttuureihin. Maailmalta voi saada myös elinikäisiä ystäviä.

Johtamista ja organisointia Turun yliopiston kauppakorkeakoulun Porin yksikössä opiskeleva Sara Holmila on hankkinut kansainvälistä kokemusta jo kahdesti. Kestävän kehityksen kysymyksistä kiinnostunut kauppatieteilijä opiskeli viisi kuukautta Australian Melbournessa, Deakin yliopistossa.

-Erityisesti luennot Australian historiasta, kulttuurista ja yhteiskunnallisista kysymyksistä olivat kiehtovia. Pystyin peilaamaan maan kulttuuria eri tavoin, kun olin tutustunut Australian historiaan ja politiikkaan, kertoo Holmila.

Opetuksen hän kertoo olleen erittäin inspiroivaa. Opinnot antoivat varmuutta englannin kielellä kirjoittamiseen ja esiintymiseen. Australian kulttuurin lisäksi Holmila opiskeli muun muassa kansainvälisiä suhteita.

-Kannustan ottamaan opintoja myös hiukan omien ainerajojen yli. Kun teet sen ulkomailla, se antaa tuplasti uusia näkökulmia omiin opintoihin, Holmila toteaa.

Käytännön järjestelyt sujuivat molemmissa päissä ja apuraha kattoi lentokustannukset. Holmila antaa täydet pisteet vaihto-opiskelijoiden alkuorientaatiolle.
 
-Meille järjestettiin tutustumismatka surffileirin muodossa. Omasta mökistäni sain sydänystäviä, joiden vaikutus vaihtoajan onnistumiseen oli suuri. Myös kaupunki oli mieleinen. Melbourne vei sydämeni välittömästi. Kaupungissa tapahtuu koko ajan jotain kulttuurin saralla. Kävimme keikoilla, illallisilla ja kahviloissa, Holmila kertoo.

Yliopiston lukukauden päätyttyä Holmila lähti ystävänsä kanssa kahdeksi kuukaudeksi reissaamaan Australian pohjoisosiin.

-Luontokokemukset olivat huikeita. Pääsimme laitesukeltamaan koralleille värikkäiden kalojen ja delfiinien joukkoon, Holmila iloitsee.  

Suomi-kuvan stailausta Isossa Omenassa

Holmilan veri veti maailmalle toisenkin kerran opintojen aikana. Kolmen kuukauden työharjoittelu Suomen New Yorkin pääkonsulaatissa vei opiskelijan taas miljoonakaupungin sykkeeseen. Viestintäharjoittelu julkisuusdiplomatiatiimissä imaisi mukaan tekemisen kulttuuriin.

-Tulostavoitteet työhön annettiin heti ensimmäisenä päivänä. Pääsin välittömästi kokonaisvaltaisesti töihin käsiksi ja minuun luotettiin alusta asti todella paljon, Holmila kertoo.

Tiimin tavoite on suomalaisen kulttuurin, koulutuksen ja innovaatioiden medianäkyvyyden lisääminen. Harjoittelija kirjoitti ja toimitti artikkeleita verkkosivuille sekä uutiskirjeeseen ja päivitti sosiaalisen median kanavia. Hän myös kehitti sosiaalisen median johtamista Hootsuiten kaltaisilla työkaluilla.

-Lisäksi järjestimme verkostoitumistilaisuuksia ja delegaatioita sekä osallistuimme New Yorkin muotiviikoille. Esittelimme suomalaisia start up -yrityksiä sijoittajille ja kaupungin suurimmille mediataloille. Oli äärimmäisen mielenkiintoista nähdä, miten Suomen maakuvatyötä tehdään ulkomailla. Suurkaupungissa erottautuminen vaatii aktiivista läsnäoloa, valottaa Holmila.

Työkulttuuri konsulaatissa oli rento, vaikka töitä tehtiin paljon. Harjoittelu opettikin viestintätaitojen lisäksi paineensietokykyä. Holmila piti lämminhenkisestä ja harjoittelijat huomioivasta työilmapiiristä.

Entäs ne tulostavoitteet, päästiinkö niihin?

-Kyllä, sain harjoitteluaikanani muun muassa Twitter-seuraajien määrän lisääntymään tuhanteen, Holmila naurahtaa.