28.09.2016 09:46
Tampere3 haastaa yhteistyöhön
Kun aikanaan siirryin pohjois-satakuntalaisesta pienestä kyläkoulusta luokkani ainoana tyttönä yläasteelle erittäin suureen kouluun, astuin todellakin epämukavuusalueelleni. Monet asiat jännittivät: missä jään bussista pois, löydänkö kavereita tai...
Kun aikanaan siirryin pohjois-satakuntalaisesta pienestä kyläkoulusta luokkani ainoana tyttönä yläasteelle erittäin suureen kouluun, astuin todellakin epämukavuusalueelleni. Monet asiat jännittivät: missä jään bussista pois, löydänkö kavereita tai löydänkö oikeisiin luokkiin. Toisaalta oli pieni kutittava tunne vatsanpohjassa, joka kyseli, mitä kaikkea kiinnostavaa tästä voi tulla.
Tunne on täällä taas, kun Tampereen ammattikorkeakoulu (TAMK), Tampereen teknillinen yliopisto (TTY) ja Tampereen yliopisto (TaY) valmistelevat kiihtyvällä vauhdilla uudenlaisen korkeakouluyhteisön perustamista. Miksi?
Korkeakoulututkinnon ulkomaisessa yliopistossa suorittaa tällä hetkellä lähes 8000 suomalaista nuorta. Määrä on vielä pieni, mutta se on kasvanut noin 10% vuosivauhdilla. On kannatettavaa kansainvälistyä. Silti se herättää kysymyksen. Kun tulevaisuudessa käytössämme on maailman kaikki oppilaitokset ja koko työvoima, miten vastaamme kansainväliseen haasteeseen tutkimuksessa ja opinnoissa Suomen Tampereella tai Porissa?
Kysymys on keskeinen myös alueidemme kehittymisen kannalta. Uudet korkean jalostusarvon ja tuottavuuden työpaikat syntyvät korkeakoulujen ympärille. Potentiaalinen työvoima houkuttelee yrityksiä. Kun osaajat asettuvat asumaan vetovoimaisille alueille, työpaikat seuraavat heitä. Syntyy positiivinen kierre, jota Tampere3 vahvistaa entisestään.
Syytä onkin. Ympäristön, ihmisten ja teknologian muutos sekä liikkuvuus ovat aivan liian nopeita, jotta ne voisi jättää huomioimatta. Aikanaan maa- ja metsätalous työllisti n. 2500 vuotta, perinteinen teollisuus 250 vuotta ja tietoyhteiskunta 25 vuotta. Jos trendi jatkuu, niin seuraava menestysklusteri työllistää vain 2,5 vuotta tai 2,5 kuukautta. Osaaminen korostuu muutoksessa entisestään, mutta jäykät tutkinnot eivät. Opintojen pitää valmistaa rajojen ylittämiseen ja avarakatseisuuteen.
Tampere3:ssa meillä on terveyden, tekniikan ja yhteiskunnan tutkimuksessa rajapintoja, jotka ovat todella ajankohtaisia. Kaupunki ympäristöineen avaa ovet elävään laboratorioon, jossa tutkijat ja opiskelijat ratkovat yhdessä ongelmia niiden aidossa ympäristössä. Tampere3 on askel, jolla otamme entistä vahvemmin kiinni yhteiskunnan ilmiöistä niin paikallisesti kuin globaalistikin.
Tampereen, Turun ja Helsingin korkeakoulujen välinen yhteistyö sekä vuoropuhelu yritysten ja julkisen sektorin kanssa on toiminut Kirjurinluodon kupeessa jo yli kymmenen vuotta. Hyödynnämme Porin esimerkin. On kysyttävä rohkeasti, millä tavalla säätiöyliopiston ja ammattikorkeakoulun muodostama korkeakouluyhteisö voi haastaa totuttuja ajattelutapoja ja edistää uuden tiedon synnyttämistä ja sivistystä entistä kirkkaampana tähtenä 1.1.2018 lähtien. Tämä houkuttelee ja kiinnostaa.
Päivi Myllykangas
Tampere3-hankejohtaja