Verkostoja Italiassa ja Devonissa

Tampereen teknillisen yliopiston Porin laitoksen ja italialaisen Calabrian yliopiston yhteistyö alkoi tietojohtamisen oppikirjasta.-Otin aikoinaan Salvatore Ammiraton kirjoittaman kirjan kurssikirjaksi. Sitten otin häneen yhteyttä ja pyysin tulemaan...

Tampereen teknillisen yliopiston Porin laitoksen ja italialaisen Calabrian yliopiston yhteistyö alkoi tietojohtamisen oppikirjasta.

-Otin aikoinaan Salvatore Ammiraton kirjoittaman kirjan kurssikirjaksi. Sitten otin häneen yhteyttä ja pyysin tulemaan Poriin opettamaan itse samat asiat. Nyt hän on käynyt täällä opettamassa jo kolmesti, viimeksi kuluvan vuoden syksyllä, tuotantotalouden yliopistonlehtori Heli Aramo-Immonen kertoo.

Kolmesta Porissa keväällä 2015 vierailleesta italialaisesta tutkijasta yksi opiskeli jo 1990-luvulla Satakunnan ammattikorkeakoulussa. Yhteyksiä Suomeen ja Poriin luotiin siis varhain.

Suomalaisella muotoilulla ja designilla on Italiassa hyvä maine. Maa on myös liki 60 miljoonan ihmisen markkina-alue. Siinä hyvät syyt sille, että suomalaisten tuotantotalouden opiskelijoiden kannattaa luoda yhteyksiä paikallisiin yliopistoihin ja niissä tehtävään tutkimukseen.

Uusia mahdollisuuksia saapasmaasta

Heli Aramo-Immosella on molemminpuolista tutkijavaihtokokemusta kansainvälisten kollegojen kanssa. Hän on vieraillut opettamassa paitsi Italiassa myös ruotsalaisessa Örebron yliopistossa ja Englannin Devonissa, Exeterin yliopistossa.

- Kansainvälinen yliopisto- ja yritysyhteistyö on markkinoinnin ja vientiteollisuuden perusta. Jos haluamme edistää kotimaista vientiä, on tärkeää verkottua ulkomaalaisten kollegojen kanssa, Aramo-Immonen sanoo.

Hänen mielestään suomalaisilla voi olla opittavaa ennen kaikkea italialaisten aloitekyvystä ja innokkuudesta.

- Markkinoinnin ja viennin saralla ei kannata yrittää tehdä yhteistyötä siltä pohjalta, että viemme omaa, ehkä jäykkääkin työkulttuuriamme Italiaan, Aramo-Immonen selventää.

- Sen sijaan voimme koettaa omaksua heiltä erilaista asennetta ja uusia mahdollisuuksia markkinointiin.

Kansainvälistyminen kannattaa, eikä ole edes vaikeaa

Aramo-Immonen kannustaa sekä yliopistoväkeä että yrityksiä hakeutumaan rohkeammin vaihto-ohjelmiin. Vaihtokokemukset ovat mahdollisuus paitsi luoda kontakteja myös saada esiintymiskokemusta ja kartuttaa omaa asiantuntemusta.

- Esimerkiksi Erasmus+ -ohjelma on tarkoitettu helpottamaan yritysten ja yliopistojen välistä liikkuvuutta. Hakeminen on helppoa ja kynnys matala, Aramo-Immonen rohkaisee.

Aina ei edes tarvitse lähteä ulkomaille, vaan myös Suomessa vierailevan työntekijän isännöiminen on opettava kokemus.

-Olen itse saanut erinomaisen vastaanoton ulkomailla asuessani, ja pyrin samaan isännöidessämme täällä vieraita.

Myös aivan tavallinen arki ulkomailla on opettavaista.

- Keväällä Porissa asunut walesilainen tutkija Sian Joel-Edgar perheineen ihastui mökillä saaristoon, kun hänen poikansa uittivat kaarnaveneitä, Aramo-Immonen kertoo.

Aramo-Immonen toivoo, että kansainvälinen opiskelu ei tulevaisuudessa vaatisi välttämättä muuttamista kuukausiksi toiseen maahan. Vireillä on yhteinen kurssihanke TTY:n ja Calabrian yliopiston välillä.

- Olemme suunnitelleet kurssia, jolla olisi samaan aikaa opiskelijoita sekä Suomesta että Italiasta. Nykytekniikka mahdollistaa etäopiskelun, mutta olisi hienoa, jos opiskelijat voisivat kurssille osallistuessaan asua vaikka vain viikon toisella kampuksella, Aramo-Immonen visioi.