Vierailulla Norjassa

Tampereen teknillisen yliopiston REBUS-tutkijat matkasivat maaliskuussa Rolls-Royce Marinen ja FIMECCin vieraiksi Ålesundiin Norjaan. Vierailun tarkoituksena oli esitellä Norjan Meriteollisuusklusteria ja innovaatioekosysteemiä sekä keskustella...

Tampereen teknillisen yliopiston REBUS-tutkijat matkasivat maaliskuussa Rolls-Royce Marinen ja FIMECCin vieraiksi Ålesundiin Norjaan. Vierailun tarkoituksena oli esitellä Norjan Meriteollisuusklusteria ja innovaatioekosysteemiä sekä keskustella synergioista suomalaisten kanssa. Mukana matkalla oli kolmisenkymmentä suomalaista teollisuuden ja tutkimuslaitosten edustajaa.

Ålesund otti retkikunnan vastaan iltapimeässä ja rankan sateen kastellessa, mutta aamulla kaupungin ainutlaatuisuus selvisi: Atlantin aallot vaahtosivat aivan hotellin edessä ja horisontissa kohosivat lumivuoriset huiput. Itse kaupunki oli kumpuileva ja jugend-tyyliin rakennettu ja olisi houkutellut patikoimaan – vierailun aikataulu ei vaan tällä kertaa antanut siihen mahdollisuutta.

Isännät olivat järjestäneet moderniin teknologiakeskukseensa (Norwegian Maritime Competence Center, NMK) joukon kiinnostavia esityksiä ja ohjelman aikataulu piti minuutilleen. Saimme kuulla Stokkesta, globaalista ja innovatiivisesta yrityksestä jonka juuret ovat Ålesundissa. Innovaatiotoimintaa esiteltiin myös Rolls-Royce Marinen näkökulmasta. Teknologiakeskuksen välittömässä läheisyydessä sijaitsi Ålesund University College, jonka laboratorioissa pääsimme käymään. Oppilaitoksessa opetus on norjankielistä ja kokonainen tiedekunta keskittynyt meriteollisuuteen ja sen kehittämiseen. Oppilaitoksen dekaani korosti yritysten roolia oppilaitoksen toiminnassa: yritysten tarpeet tulevat ensin, seuraavaksi hoidetaan paikalliset vastuut ja kolmantena tutkimus ja koulutus.

Toisena vierailupäivänä esittelyssä oli satelliittitietoliikenneyhtiö Inmarsatista, joka myös toimii osana Sunnmoren Meriteollisuusklusteria. Norjan tiede- ja teknologiayliopisto (NTNU) valotti meille teollisuuden ja yliopistojen yhteistyöstä Norjassa. Malli vastaa suomalaista: teollisuudella on haasteita ja ongelmia joihin yliopistot vastaavat tutkimuksin ja niistä saaduin tuloksin. Yritykset rahoittavat toimintaa, yliopistot kouluttavat osaajia ja asiantuntijoita ja dialogia käydään aktiivisesti. Yhtenä dialogin muotona ovat muun muasssa tämän ekskursion kaltaiset vierailut, joissa eri alojen edustajat pääsevät vaihtamaan ajatuksia. NTNU:n lisäksi kuulimme esitykset innovaatio-ohjelma Maroffista ja tutkimusorganisatio Sintefistä.  Vierailun lopuksi kävimme Offshore simulaatiokeskuksessa, jossa tutustuimme simulaattoreiden kykyyn yhdistää grafiikka ja fysiikka sekä toimia linkitettynä.

Paluu kotiin sujui yhtä sukkelasti kuin mennessä. Matka oli antoisa, toi runsaasti uusia tuttavuuksia ja herätti ideoita jatkokehiteltäväksi. Ålesundiin olisi vielä mukava palata.