Vieraita Saksasta

Suomalainen korkeakoulumaailma on viimeisen vuosikymmenen aikana monikulttuuristunut kovaa vauhtia. Susanne Oxford oli ensimmäisiä Erasmus vaihto-opiskelijoita, jotka saapuivat Porin yliopistokeskukseen. Hän tuli Poriin Saksasta vuonna 2013 viettäen...

Suomalainen korkeakoulumaailma on viimeisen vuosikymmenen aikana monikulttuuristunut kovaa vauhtia. Susanne Oxford oli ensimmäisiä Erasmus vaihto-opiskelijoita, jotka saapuivat Porin yliopistokeskukseen. Hän tuli Poriin Saksasta vuonna 2013 viettäen täällä puoli vuotta pääaineenaan logistiikka.

Kesällä 2016 Oxford palasi Poriin. Hän lomaili miehensä kanssa Suomessa ja piipahti vierailulla myös Porin yliopistokeskuksella muistellen vaihto-opiskeluaikojaan. 

Kansainvälistä vaihto-oppilasjaksoa arvostetaan myös työelämässä. Pohjoismaiden ja Yhdysvaltojen lisäksi kohdemaiden joukossa on eksoottisempiakin valtioita, kuten Malesia. Myös Suomeen tullaan vaihtoon maailmalta.

Porin yliopistokeskus ei ollut ensimmäinen vaihtoehto Susannelle, mutta lopulta hänen tiensä johdatti hänet Suomeen ja Poriin.

- Tykkään matkustaa, joten halusin vaihtoon alun perin Etelä-Eurooppaan Maltalle. En kuitenkaan päässyt sinne. Kansainvälisten opintojen toimistossa minulle kerrottiin Suomesta ja mahdollisuudesta tulla tänne opiskelemaan. Lopulta Suomeen päätyminen oli minulle parempi vaihtoehto kuin Malta, kertoo Susanne.

Suomi ja Porin yliopistokeskus opiskelupaikkana

Monesti me Suomessa ajattelemme, että olemme ainoastaan pieni valtio isojen valtioiden rinnalla. Pienuudessa on kuitenkin omat etunsa. Susannen mukaan pienuuden ansiosta suomalaisiin opiskelijoihin ja opettajiin oli helpompi ottaa kontakti.

- Suomessa opiskelijoiden määrä kurssilla on huomattavasti pienempi kuin Saksassa. Saksassa kurssilla saattaa olla tuhatkin henkilöä samaan aikaan. Suuri väkijoukko johtaa siihen, että muihin opiskelijoihin ja opettajiin on hankala saada kontaktia. Suomessa huomattavasti pienemmät osallistujamäärät kursseilla mahdollistivat keskustelutehtävät muiden opiskelijoiden kanssa sekä henkilökohtaisen kontaktin ottamisen kurssin opettajaan, kertoo Susanne.

Suomalainen opiskelutyyli erosi paljon Saksassa vallalla olevasta mallista.

- Saksassa on puoli vuotta kursseja ja yhden kuukauden aikana kaikki tentit. Suomessa kurssi kesti puolitoista kuukautta, jonka jälkeen oli tentti ja sama uudestaan, vertaa Susanne.

Rohkeasti kohti tuntematonta

Loppujen lopuksi aika harva ulkomaalainen tietää mitään Suomesta ja suomalaisista ihmisistä. Yleinen stereotypia meistä on, että olemme hiljainen kansa, joka elää jossain päin Pohjolaa. Susanne kuitenkin rohkaisee uusia vaihto-opiskelijoita rohkeasti hakemaan Suomeen.

- Vaikka Porin yliopistokeskus on pieni, niin se on kokemus, jota ei pitäisi jättää välistä, sanoo Susanne.