Yritysjohtajat yhdessä kohti muutosta

Satakuntalaiset yritysjohtajat sparraavat toisiaan muutoksen johtamisessa osana BuzzBusiness-toimintaa. Turun yliopiston kauppakorkeakoulun, Satakunnan ammattikorkeakoulun ja Prizztech Oy:n innostava BuzzBusiness-yhteistyö tuo tutkimuksen ja käytännön...

Satakuntalaiset yritysjohtajat sparraavat toisiaan muutoksen johtamisessa osana BuzzBusiness-toimintaa. Turun yliopiston kauppakorkeakoulun, Satakunnan ammattikorkeakoulun ja Prizztech Oy:n innostava BuzzBusiness-yhteistyö tuo tutkimuksen ja käytännön liiketoiminnan kehittämistyön lähemmäs toisiaan. 

Käynnissä on Tekesin rahoittama uudenlainen liiketoiminnan kehittämis- ja tutkimushanke nimeltään Learning Camp – muutosjohtamisesta menestystä thinktank-vuorovaikutuksen keinoin (THINKTANK). Projekti kokoaa muutosjohtamisen parissa työskenteleviä ammattilaisia oppimaan ja kehittymään yhdessä. 

Prizztechin kehittäjäparivaljakko Minna Nore ja Marika Lähde ovat silminnähden innostuneita asiastaan. Niin ovat myös viiden mukana olevan yrityksen johtajat. Keskenään erikokoiset, eri toimialoja edustavat yritykset ovat kaikki kasvun vauhdissa ja kiinnostuneita muutosjohtamisesta.

-Yrityksen elinkaareen liittyvät muutokset tuovat mukanaan monimutkaisia haasteita. Niihin on vaikeaa tuoda valmiita ratkaisumalleja ulkoapäin, valaisee Minna.

-BuzzBusiness on siirtymä perinteisestä konsultoinnista vuorovaikutteiseen yhdessä oppimiseen, lisää Marika.

Aikaa kehittämiselle

Alku- ja välihaastatteluiden lisäksi muutosjohtajat kiskaistaan kolme kertaa pariksi päiväksi irti arjesta ja viedään erilaiseen ympäristöön työstämään muutosta yhdessä. Tavallisesta koulutuksesta eroavat toimintatavat ja vapaamuotoinen yhdessäolo ovat virittäneet johtajista toistensa sparraajia. Ilolta, tiimihengeltä ja inspiraatioilta ei ole voinut välttyä.

-Kahden leirin jälkeen porukkaan on muodostunut käsin kosketeltava yhteisöllisyys. Johtajat perehtyvät tosissaan toistensa liiketoimintaan ja kannustavat toisiaan. Toisia auttaessa syntyy myös oivalluksia omasta liiketoiminnasta, kertovat Minna ja Marika.

-Yksi johtajista totesi välillä miettivänsä, kannattaako leirille taas lähteä. Hän kertoi kuitenkin saaneensa joka kerta jonkun suuren oivalluksen, joka on auttanut yritystä eteenpäin, iloitsevat BuzzBusineksen tekijät.

Tutkimusta vertaisoppimisesta

Tutkijat ovat mukana kehittämistyössä koko ajan. Turun yliopiston kauppakorkeakoulun Porin yksikön Ulla Hytti, Tanja Lepistö ja Lenita Nieminen sekä Sirpa Nokkonen ja Mari Suvanto Satakunnan ammattikorkeakoulusta analysoivat kaikki Learning Campit. Tutkimusjulkaisuja ja kehittämistyökaluja vertaisoppimisesta ja yhteiskehittämisestä on siis luvassa.

Tutkijat ovat pohtineet paljon sitä, miten ihmiset saadaan paneutumaan asiaan syvästi ja intensiivisesti. On tärkeää viedä johtajat pois bisnesympäristöstä ja antaa heille ajatusaikaa kollegoiden kanssa. Aidon läsnäolon tärkeyttä ei voi väheksyä. Learning Campeilla työtä onkin tehty muun muassa Yyterin hiekalla ja iltanuotion äärellä.

Kaavojen rikkominen on olennainen osa työskentelyä ja osallistujat pakotetaan sietämään pientä epävarmuutta. Leirin ohjelmaa ei esimerkiksi kerrota etukäteen ja toimintatavat muuttuvat joka kerta. Näin pyritään luomaan osallistujille syviä oivalluksia omasta toiminnasta sekä pysyviä muistijälkiä, jotta oivallukset todella ankkuroituvat omaan toimintaan.