Vieraskynä: Olli-Pekka Behm

Pöhinää koko Satakuntaan 2.3.08 ”Pori on yllättävän hyvä opiskelukaupunki” Tällaisen lauseen päästivät suustaan useat opiskelija-aktiivit, jotka taannoin olivat vierailulla Satakunnan Kansassa. He kehuivat opiskeluoloja, asuntojen saatavuutta,...


Pöhinää koko Satakuntaan
 
2.3.08

”Pori on yllättävän hyvä opiskelukaupunki”

Tällaisen lauseen päästivät suustaan useat opiskelija-aktiivit, jotka taannoin olivat vierailulla Satakunnan Kansassa. He kehuivat opiskeluoloja, asuntojen saatavuutta, opiskelulle suotuisaa ilmapiiriä muutenkin.

Eräs Poriin ”vahingossa” opiskelemaan tullut kertoi viihtyneensä yliopistokeskuksessa ja kaupungissa yllättävän hyvin, hänen ”odotuksensa olivat ylittyneet kirkkaasti”. Pori oli siis jälleen kerran parempi kuin maineensa.
Opiskelijoiden peruspuitteet Kokemäenjoen rannoilla lienevät siis kunnossa.

Puuvillassa pöhisee

Tätä ei voi olla huomaamatta, kun tiilirakennuksen tiloihin astuu. Viiden yliopiston yksiköiden fyysinen läheisyys luo mahdollisuuden uudenlaiseen luovuuteen ja ideoiden törmäilyyn.

Edellytykset ovat samanlaiset kuin maineikkaalla Stanfordin yliopistolla Kalifornian Piilaaksossa. Todistin vuosi sitten tätä verratonta kuhinaa laajan kampusalueen luentosaleissa ja kahviloissa. Insinöörien, kauppatieteilijöiden, juristien ja humanistien vuorovaikutus on poikinut koko maailman käyttöön lukuisia innovaatioita, eniten tietotekniikassa.

Myös Porissa poikkitieteellisyyttä on harrastettu, mutta kuulemani perusteella paljon enempäänkin olisi mahdollisuuksia.

Opiskelijat kiistatta hyötyvät itse yliopisto-opinnoistaan, tieto- ja osaamispääoman lisääntymisestä.
Kolikon toisella puolella ovat yliopiston lisäksi välitön lähiympäristö eli Pori, Satakunta ja alueen elinkeinoelämä.

Satakuntalaiset eivät osaa
riittävästi hyödyntää Puuvillan pöhinää

Yritysten ja julkishallinnon on koko ajan parannettava toimintatapojaan, jotta ne selviäisivät tulevaisuuden vaatimuksista. Yliopistokeskus jos mikä voi tarjota asiantuntemusta ja tukea tutkimukseen ja tuotekehitykseen.

Opiskelijoille on mielekkäämpää olla mukana oikeasti hyödyllisissä, käytännönläheisissä projekteissa. Silti yritykset ovat käsitykseni mukaan edelleen turhan varovaisia yhteydenpidossa paikallisiin opinahjoihin.

Yhtenä syynä varovaisuuteen on tiedon puute. Valtaosa pentti- ja pirkkoperusporilaisista hämmästyisi, jos tajuaisi millainen pöhinäpotentiaali Puuvillassa asustaa.

Satakunnan Kansa maakuntalehtenä haluaa vieläkin enemmän kertoa yliopistokeskuksen myönteisistä kehitysvaikutuksista.

Muuttuu yliopistoja koskeva laki miten tahansa, lähtökohta on, että Porin yliopistokeskus on ja pysyy. Se on kuitenkin varmaa, että keskuksen toiminta muuttuu ja kehittyy. Niin kuin pitääkin.
Avaimet Porin yliopistokeskuksen myönteiseen tulevaisuuteen ovat paitsi yliopistoilla myös satakuntalaisilla päättäjillä ja elinkeinoelämän edustajilla.

Aktiivista vuorovaikutusta Puuvillan professoreiden ja opiskelijoiden kanssa pitää lisätä. Vain siten voimme varmistaa sen, että yhä suurempi osa yliopistokeskuksen opiskelijoista löytäisi valmistumisensa jälkeen töitä Satakunnasta. Ja toisi maakuntaan lisää kaivattua pöhinää.

Olli-Pekka Behm
Satakunnan Kansan päätoimittaja