Luento keskellä kauppakeskusta perjantai-iltapäivänä madaltaa kynnystä tutustua tieteelliseen tutkimukseen
Syyskuun lopussa paikkansa jo vuosia ottanut TiedeAreena-tapahtuma esitteli jälleen Porin yliopistokeskuksen tutkimusta ja tutkijoita.
Onko edessä uusi lama? -paneelikeskusteluun osallistuivat tutkijatohtori Teemu Haukioja Turun kauppakorkeakoulun Porin yksiköstä, Porin kaupunginhallituksen puheenjohtaja Arja Laulainen ja yksityispankkiiri Timo Salonen Oma Säästöpankista.
Syksyn tiedeAreena-tapahtuma oli järjestyksessään kymmenes. Tasavuosia juhlittiin kuinkas muuten kuin tapahtumajärjestämisen merkeissä.
Tälle vuodelle uutta toimintaa oli kauppakeskus Puuvillassa järjestetty Tutkijat Areenalla, joka läpileikkasi laajasti yliopistokeskuksessa tehtävää tutkimusta tutkijoiden lyhyillä maksimissaan 12 minuutin tietoiskuilla. Aiheina olivat muun muassa hyvin ajankohtainen kotitalouksien energiansäästö, yrittäjyyden tutkimus, meriliikenteen pakokaasujen valvonta ja Porin Pihlavan kulttuurikartoitus.
Tämäntyyppinen napakka tutkimusosio on aikaisemmin ohjelmasta puuttunut lukuunottamatta muutamana aiempana vuonna järjestettyjä TIedeAreena-tutkimusseminaareja. Puuvillassa pidetyissä esittelyissä mentiin asia edellä, toisin kuin aiemmin tutuksi tulleessa viihteellisemmässä tutkijoiden kapakkamittelössä Science Slamissa. Sitä ei tämän vuoden ohjelmassa nähty.
Joka vuosi ohjelmaan pyritäänkin keksimään jotakin uutta, mutta mukana on myös aiemmilta vuosilta tuttuja konsepteja. Tänä vuonna sellaisia olivat Lasten yliopistoluento, paneelikeskustelu, yleisöluento ja iltaohjelman Filosofia Goes Kapakka.
- Olemme huomanneet, että ihmisillä on jostain syystä korkea kynnys tulla seuraamaan ja kuuntelemaan tapahtumia yliopistokeskuksen tiloihin. Siksi olemme jo useana vuonna järjestäneet osan tilaisuuksista kauppakeskus Puuvillassa ja illalla KultturiKulmassa Porin keskustassa, järjestelyistä vastannut koordinaattori Miina Yliluoma avaa.
- Toisaalta on tärkeää, että saamme ihmisiä käymään myös yliopistokeskuksessa, hän jatkaa.
Yleisölle tarjottiin myös mahdollisuus seurata Puuvillan tilaisuuksia sekä yliopistokeskuksen auditoriossa järjestettyä yleisöluentoa verkossa. Kenties tämä parin vuoden sisällä ensin olosuhteiden pakosta kehittynyt tapa on jo tullut jäädäkseen eri tilaisuuksiin osallistumismahdollisuutena muiden joukossa.
Puuvillassa järjestetty Onko edessä uusi lama? -teemainen paneelikeskustelu ja Tutkijat Areenalla -esittelyt keräsivät hyvin kuulijoita sekä kauppakeskukseen että verkkoon. Myös KulttuuriKulman Pori rock -ilta sai tuvan liki täyteen. Porin musiikkiskenestä kulttuuriperinnön tutkimuksen väitöskirjaa tekevä Tommi Iivonen fasilitoi porirockia ruotivan paneelikeskustelun, jossa pohdittiin, mitkä seikat tekevät musiikkikaupungin.
Keskustelijat, Turun yliopiston yliopisto-opettaja Heidi Elmgren, äänitaiteilija ja levy-yhtiön toimitusjohtaja Juho Toivonen sekä promoottori ja tuottaja Harri Vilkuna, eivät aivan löytäneet yhteistä nimittäjää sille, millainen musiikkikaupunki Pori loppujen lopuksi on. Sen he kuitenkin totesivat, että Jyväskylä ei useasta syystä ole musiikkikaupunki. Illan päätteeksi kuultiin vielä Janne Laineen akustista kitaramusiikkia.
Iltajuhlassa juhlapuhujana kuultiin Turun yliopiston koulutuksesta vastaavaa vararehtoria Piia Björniä, joka paljastui satakuntalaisjuuriseksi, Kullaalta kotoisin olevaksi. Hän painotti puheessaan yhteisöllisyyttä ja yliopistokeskuksen kahden yliopiston yhdistävää roolia.
iltajuhlassa jaettiin tuttuun tapaan yliopistokeskuksen tunnustuspalkintoja hyvästä työstä ja tutkimuksesta. Vuoden tutkijan tittelin sai kaksi, Tampereen yliopiston Porin yksikön Jere Grönman ja Turun kauppakorkeakoulun Porin yksikön Tuomas Pohjola.
Vuoden Tiedeviestijän palkinnon sai Janne Harjamäki Tampereen yliopiston Porin yksiköstä. Toisen asteen opiskelijoiden Akateeminen Karhu -palkinnon sai Porin lyseon opiskelija Emilia Kiltti.
Teksti ja kuvat: Maria Ojanen