Koulutus, joka avaa ovia kulttuurin maailmaan

Turun yliopiston Porissa toteutettavassa tutkinto-ohjelmassa opiskellaan mielenkiintoisia humanistisen tieteenalan opintoja: digitaalista kulttuuria, maisemantutkimusta ja kulttuuriperinnön tutkimusta. Tutkinto-ohjelmakokonaisuus on Suomessa ainoa laatuaan, ja tuo Porin yliopistokeskukseen opiskelijoita kauempaakin.


Turun yliopiston Digitaalisen kulttuurin, maiseman ja kulttuuriperinnön tutkinto-ohjelma – lyhyemmin DMKT – tarjoaa mahdollisuuden laaja-alaisen osaamisen ja monipuolisen tutkinnon rakentamiseen. Yhteisön tuki, monipuolinen opintotarjonta ja käytännönläheisyys tekevät opiskelusta antoisaa ja innostavaa. Lisäksi opiskelu ja opetus kytkeytyvät vahvasti paikalliseen toimintaan ja kehitysprojekteihin.

Oma paikka löytyi sopivan kokoisesta yksiköstä

Iisalmesta alun perin kotoisin oleva Niko Hakkarainen opiskelee tutkinto-ohjelmassa maisemantutkimusta maisteriopiskelijana. Hän kokee, että opiskelijaksi Poriin oli helppo tulla.

– DMKT yksikkönä on sopivan kompaktin kokoinen, joten etenkin oman tutkinto-ohjelman opiskelijat ja henkilökunta tulivat varsin pian tutuiksi, kertoo Hakkarainen.

Hakkarainen koki aiemmin olevansa enemmän “käsillä tekevä” tyyppi, ja siksi yliopisto tuntui tavallaan ajatuksena etäiseltä.

– Mutta niin vain täällä opintoni ovat sujuneet paremmin kuin olisin osannut kuvitellakaan. Oma ala siis löytyi, ja kiitosta on siitä annettava niin inspiroivalle opetushenkilökunnalle, innostuneille kanssaopiskelijoille, kuin muullekin yliopistokeskuksen väelle, sanoo Hakkarainen.

Poikkeuksellisen monipuolista tarjontaa

Kurssitarjonta tutkinto-ohjelmassa on kolmen erillisen suuntautumisvaihtoehdon – digitaalisen kulttuurin, maisemantutkimuksen ja kulttuuriperinnön – myötä monipuolinen, ja mielenkiintoisia kursseja riittää runsaasti valittaviksi. Tutkinto-ohjelman omia sivuaineita ovat museologia, kulttuurituotanto ja kulttuuri- ja elämysmatkailu sekä uutena mahdollisuutena alueidenkäytön ja maisemansuojelun asiantuntijuuden opintokokonaisuus.

Turun seudulta kotoisin oleva Venla Honkasalo opiskelee kulttuuriperinnön tutkimusta. Hän teki hiljattain kanditutkielmansa twist-tanssin saapumisesta Suomeen.

– Opiskeluita olen pystynyt muokkaamaan oman näköisiksi helposti, mikä on edistänyt viihtymistä. Vaihtuvat projektit ja kurssit ovat opiskelun parasta antia, ja niiden myötä jokainen vuosi on erilainen ja mielenkiinto pysyy yllä, sanoo Honkasalo.

Niko Hakkarainen on pitänyt etenkin kurssien käytännönläheisyydestä. Lukuisat kurssit on toteutettu yhteistyössä satakuntalaisten toimijoiden kanssa.

– Tämä tuo opintoihin mielestäni huomattavasti lisää syvyyttä ja merkityksellisyyttä, kun tietää tekemiensä hommien tulevan oikeasti johonkin esille tai hyötykäyttöön, sanoo Hakkarainen.

Ajankohtaista tutkimusta ja monipuolisia projekteja

Opetus DMKT:ssa perustuu pääasiassa lähiopetukseen, mikä mahdollistaa aktiivisen osallistumisen erilaisiin projekteihin alueellisten toimijoiden kanssa. Kulttuuriperinnön yliopistonlehtori Riina Haanpään mukaan tutkinto-ohjelman opinnot ja kurssit tarjoavat opiskelijoille mahdollisuuden syventyä erityisesti käytännön projekteihin.

– Projekteja tehdään pääasiassa erilaisten alueellisten toimijoiden, kuten kaupunkien, kuntien, museoiden, teollisuuden tai vaikkapa puutalokaupunginosien kanssa, Haanpää kertoo.

DMKT:n tutkinto-ohjelmassa on lukuvuosittain myös erikoiskursseja, jotka mahdollistavat perehtymisen ajankohtaisiin kysymyksiin ja tutkimusteemoihin. Viimeisimpänä esimerkiksi Ukrainan sodan myötä käynnistynyt luentokurssi 1900- ja 2000-luvun sodista Euroopassa. Kurssi johti myös verkkojulkaisu Lähikuvan sotia käsittelevän teemanumeron toimittamiseen.

– Lisäksi opiskelijaprojektina toteutettiin myös äskettäin Porin kaupungin toimeksianto, jonka tavoitteena oli varmistaa lasten äänten kuuluminen kaupungin päätöksenteossa. Opiskelijamme suunnittelivat lapsivaikutusten ennakkoarviointiin tarkoitetun leikillisen työkalun, joka taipuu niin lautapeliksi kuin liikunnalliseksi tilaleikiksikin, Haanpää kertoo.

Projektit tekevät opiskelukokemuksesta ainutlaatuisen ja avaavat ovia erilaisiin ammatillisiin verkostoihin.

Opiskelijaystävällinen kaupunki

Honkasalo ja Hakkarainen ovat molemmat löytäneet Porin parhaat puolet. Näppärän kokoinen opiskelijakaupunki tarjoaa edullista asumista ja kiinnostavaa kulttuurielämää. Pori on sopivan pieni, mutta pirteä kulttuurikaupunki. Opiskelijat voivat myös osallistua paikallisiin aktiviteetteihin, jotka rikastuttavat opiskelijaelämää.

Venla Honkasalo on opiskelun ohessa toiminut aktiivisesti DMKT:n opiskelijoiden ainejärjestössä Kulma ry:ssä. Ensin hän toimi kaudella 2023 tapahtumavastaavana ja kaudella 2024 Kulma ry:n puheenjohtajana.

– Ainejärjestötyö on ollut yksi parhaita asioita yliopistossa, koska olen oppinut sen ansiosta paljon sekä löytänyt uusia tuttavuuksia, kertoo Honkasalo.

Ainejärjestöt sekä ylioppilasyhdistys Pointer järjestävät runsaasti tapahtumia ja toimintaa, joiden kautta myös muut kuin oman tutkinto-ohjelman opiskelijat tulevat tutuiksi. Lisäksi yliopistokeskuksen itsessään järjestämä toiminta tukee saman katon alla olevien ihmisten verkostoitumista.

– On aina mukava viettää aikaa yliopistolla. Porin yliopistokeskuksen tiivis yhteisö ilahduttaa, Honkasalo kertoo.


Hae Digitaalisen kulttuurin, maiseman ja kulttuuriperinnön tutkinto-ohjelmaan yhteishaussa maaliskuussa 2025!