Porilais-prahalainen yhteistyö toimii

Prahan kauppakorkeakoulun ja Turun yliopiston kauppakorkeakoulun Porin yksikön välillä on jo jonkin aikaa ollut hedelmällistä tutkimus- ja opetusyhteistyötä. Vysoká škola ekonomická v Praze, VSE, on Tšekin tasavallan suurin ja tunnetuin...

Prahan kauppakorkeakoulun ja Turun yliopiston kauppakorkeakoulun Porin yksikön välillä on jo jonkin aikaa ollut hedelmällistä tutkimus- ja opetusyhteistyötä. Vysoká škola ekonomická v Praze, VSE, on Tšekin tasavallan suurin ja tunnetuin kauppakorkeakoulu.

Huhtikuussa Porissa vierailivat VSE:n matkailun tutkimuksen laitoksen johtaja, professori Josef Abrham ja matkailun jatko-opiskelija Jiřina Jenčková. Vierailun aikana suunniteltiin jatkoa opiskelijavaihto- ja tutkimusyhteistyölle. Lisäksi Abrham ja Jenčková luennoivat matkailuelinkeinon yhtäläisyyksistä ja eroista Suomessa ja Tšekissä.

Yhteishankkeissa matkailua ja hyönteisiä

– Olemme tehneet yhteistyötä VSE:n matkailun tutkimuksen laitoksen kanssa pari vuotta. Yliopistojemme välisen yhteistyön painopisteitä ovat kestävä kehitys ja vastuullinen liiketoiminta, yritysjuridiikan yliopistonlehtori Anu Lähteenmäki-Uutela taustoittaa.

Matkailu on toimiala, joka on kasvanut myös taloudellisesti heikkoina aikoina. Lisääntyvä matkailu muuttaa luonnonympäristöjä ja kulttuureja, joten kestävä kehitys on nykyään keskeinen teema myös matkailun tutkimuksessa.

– Matkailun aiheuttama ympäristön muutoksen hallinta on tärkeä yhteiskunnallinen haaste. Se vaatii monitieteistä tutkimusotetta, joka korostuu yliopistojemme yhteistyössä, Lähteenmäki-Uutela toteaa.

Turun kauppakorkeakoulun Porin yksikössä on parhaillaan käynnissä Hyönteiset ruokaketjussa -tutkimushanke. Tässä projektissa ovat mukana myös yritysjuridiikan opettaja Nicole Grmelová ja markkinoinnin tutkija Zuzana Křečková Kroupová VSE:stä.

– Hankkeessa tutkimme hyönteisruoan sääntelyä ja kuluttajien käsityksiä hyönteisistä ruokana. Monet suhtautuvat aluksi epäillen ja inhoten hyönteisruokiin. Alustavien tutkimustulostemme mukaan useiden kuluttajien mielipide hyönteisistä ravintona muuttuu kuitenkin nopeasti, jos ruoalla on useita hyviä ominaisuuksia, Lähteenmäki-Uutela kertoo.

Näin on etenkin silloin, kun kokonaisia hyönteisiä ei tarvitse katsella.

Hyviä kokemuksia vaihdosta ja vierailuista

Euroopan unionin tukema Erasmus+ -vaihto-ohjelma tukee korkeakoulujen opiskelijoiden ja henkilökunnan liikkuvuutta ohjelmamaiden välillä. Tällä hetkellä Turun yliopiston kauppakorkeakoulun ja VSE:n välinen opetusvaihtosopimus on voimassa vuosina 2014-2021.
 
– Sopimus todennäköisesti uusitaan myös seuraavalla EU-ohjelmakaudelle, Lähteenmäki-Uutela kertoo.

Erasmus+ -ohjelman ansiosta kauppakorkeakoulun opettajia vieraili vuonna 2014 Prahassa puhumassa kestävästä kehityksestä. Opetusvaihto on Lähteenmäki-Uutelan mielestä hyödyllistä kaikille tahoille. Vaihtoon lähtevän opettajan opetuskokemus ja verkostot karttuvat, ja vastaanottavan korkeakoulun opettaja saa apua kurssinsa toteuttamiseen.

– Yhteistyö opetuksessa johtaa usein myös tutkimusyhteistyöhön eli vaikkapa yhteisiin artikkeleihin ja tutkimushankkeisiin.

Myös kokemukset opiskelijavaihdosta ovat olleet positiivisia. Prahan kauppakorkeakoulu on hyvin kansainvälinen yliopisto, ja myös Porissa on nykyään hyvin tarjolla opetusta englanniksi.

– Tämänkertaisen vierailun tarkoituksena olikin ennen kaikkea keskustella opetukseen ja opiskelijavaihtoon liittyvistä asioista. Esittelimme opetusohjelmaamme ja etsimme kursseja, joita VSE voisi markkinoida vaihtoon lähtemisestä kiinnostuneille opiskelijoilleen, Lähteenmäki-Uutela kertoo.