Rakennemuutos – huikea mahdollisuus

Suomen talouskasvu on kiihdyttänyt nopeampaan kasvuun kuin kukaan ennustaja on arvioinut. Lounais-Suomessa kasvulupaus on niin vahva, että alueella on uusi ilmiö: positiivinen rakennemuutos.

Suomen talouskasvu on kiihdyttänyt nopeampaan kasvuun kuin kukaan ennustaja on arvioinut. Lounais-Suomessa kasvulupaus on niin vahva, että alueella on uusi ilmiö: positiivinen rakennemuutos. Tätä ovat vauhdittaneet erityisesti meri- ja autoteollisuuden isot investoinnit, jotka vetävät mukanaan kasvuun alihankkijoita ja edelleen palvelusektoria. Satakunnan teollisuuden investoinnit ja kasvuyritykset tuovat nostetta.

Tuoreissa yritysbarometreissa ja keskusteluissa yrityspäättäjien kanssa nousee kasvun ja myönteisen kehityksen pysyvyyden kannalta keskeiseksi yksi avaintekijä: osaavat ja tekeväiset ihmiset. Ilman heitä ei kasvua synny eikä myönteisen kehityksen potentiaali realisoidu. Korkeakouluista valmistuvat tekijät ovat kysyttyjä koko yrityskentässä juuri nyt. Teollisuusvaltaisilla toimialoilla korostuu insinööritieteiden ja tuotantotalouden, automaation sekä logistiikan osaaminen. Tarvetta on myös liiketoimintaosaajille, talouden ja markkinoiden tuntijoille, johtamisen ja projektien osaajille tai vahvoille viestijöille. Usein tarvitaan monitaitoisuutta. Faktaa on sekin, että elinkeinoelämä ja teknologia kehittyvät niin nopeasti, että halu ja kyky oppia ja ottaa jatkuvasti haltuun uusia asioita on valttia. Asenne ratkaisee.

Kaikkiaan digiajan ja tekoälyn nousussakin elinkeinoelämän positiivinen kehitys nojaa aina ihmisiin. Rauman ja Porin seutujen ja koko Satakunnan kannalta yliopistokeskus ja siellä opiskelevat ovat tärkeä kasvun tekijä. Haluamme rohkaista opiskelijoita olemaan aktiivisesti yhteydessä alueen yrityksiin omatoimisesti ja kertomaan itsestään, vaikka yrityksellä ei olisikaan varsinaisia tehtäviä avoinna. Kontaktin synnyttyä voi yhteistyö myöhemmin syntyä jo paljon helpommin.

Hyviä työuria, kehittyviä urapolkuja ja arvokkaita osaajia

Vaikka yrityksillä on selkeä tarve korkeakoulutetuista opiskelijoista ja meillä on Porissa yliopistokeskus ja vahva ammattikorkeakoulu, ei työmahdollisuuksien ja opiskelijoiden kohtaaminen aina ole niin sujuvaa ja toimivaa kuin voisi toivoa. Rekrymessut ja vastaavat tilaisuudet ovat hyviä kohtaamispaikkoja, mutta muutakin tarvitaan.

Satakunnassa pilotoidaan syksyn aikana uutta työuralle ohjaavaa mentorointimallia. Tavoitteena on, että työuran seuraavat stepit olisivat järkeviä, pitkäjänteisiä sekä valmistuvaa että työnantajaa aidosti hyödyttäviä. Mentoreina ovat työelämän huipulla olevat korkeakoulutaustaiset johtajat, joilla on näkemystä ja kontakteja. Samalla he saavat käänteisesti hyvää tuntumaa nuorten ajatuksiin työelämästä.

Juuri nyt opiskelijoiden kannattaa olla aktiivisia ja avoimia uusille ideoille. Opiskelijoiden yhdistys, tai miksipä ei yrityskin, voisi toimia hubina, joka yhdistää yrityksiä ja opiskelijoita. Hyviä malleja löytyy ainakin Aalto-yliopistosta ja Helsingin yliopistosta. Tällaisten siltojen rakentamisessa me kauppakamarit olemme mielellämme mukana, aidosti, sillä asia on tärkeä.

Hyviä elämänmittaisia työuria toivotellen

Ritva ToivonenMinna NoreRauman kauppakamarin
toimitusjohtajaSatakunnan kauppakamarin
toimitusjohtaja